Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

26. 11. 2018. 16:26 >> 16:18

SEKULIĆ I VUKOVIĆ

Planirana gradnja solarne elektrane na Veljem Brdu

Za izgradnju solarne elektrane na Veljem brdu investitori već izvjesno vrijeme pokazuju interesovanje. Taj projekat bi se radio po principu realizacije projekta Savjeta Evrope na Briskoj Gori, a koji se pokazao kao izuzetno atraktivan i kao takav privukao pažnju respektabilnih investitora, saopšteno je tokom današnjeg sastanka ministarke ekonomije Dragice Sekulić i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

Teme koje su bile predmet današnjeg susreta odnosile su se i na biznis zone u Glavnom gradu, projekat energetske efikasnosti kao i na interesovanje za gradnju solarne elektrane na Veljem brdu.

U kontestu razgovora o biznis zonama govorilo se o definisanju optimalnih zakonskih okvira koji uređuju ovu oblast kao i o redefinisanju postojećih. Ministarstvo ekonomije je u 2016.godini donijelo Uredbu o biznis zonama koja jasno definiše model osnivanja, uspostavljanja, upravljanja, uređivanja i popunjavanja biznis zona. S tim u vezi, a u cilju prevazilaženja potencijalnih prepreka, u periodu do kraja godine je planirana intenzivna saradnja predstavnika Glavnog grada i Ministarstva ekonomije.

Takođe, u toku sastanka se govorilo se o Projektu Ministarstva ekonomije pod nazivom “Energy wood”, koji je proširen i nosi novi naziv “Energetski efikasan dom” a koji se odnosi na energetsku rekonstrukciju javnih objekata. Ovim Projektom je rekonstruisan veliki broj objekata.

Za izgradnju solarne elektrane na Veljem brdu investitori već izvjesno vrijeme pokazuju interesovanje. Taj projekat bi se radio po principu realizacije projekta SE na Briskoj Gori, a koji se pokazao kao izuzetno atraktivan i kao takav privukao pažnju reputabilnih investitora. Takođe, ovaj unaprijeđeni koncept potvrđuje ispravno vođenje politike Vlade Crne Gore, a sve u cilju povećanja zaposlenosti, održivog i efikasnog korišćenja prirodnih potencijala, sigurnijeg i kvalitetnijeg snabdijevanja građana električnom energijom. Važno je podsjetiti da ovaj koncept podrazumijeva privlačenje investitora koji su spremni da prihvate tržišni rizik i investitciju realizuju bez finansijskih podsticaja.

Gradonačelnik je pokrenuo temu grijanja u glavnom gradu kao i njenom uticaju na životnu sredinu i predložio da se u narednom periodu zajednički radi na popravljanju trenutne situacije.

Ministarka i gradonačelnik su poručili da se nadaju nastavku saradnje u narednom periodu i da će timski raditi u cilju obezbjeđivanja boljeg i kvalitetnijeg života građana u glavnom gradu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније