Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 02. 2013. 17:19 >> 17:16
1

UMJEREN OPORAVAK

MMF: Potrebne dodatne fiskalne mjere

Crnogorska Vlada moraće da uvede dodatne fiskalne mjere da bi se postigao planirani nivo budžetskog deficita za ovu godinu, smatraju u Međunarodnom monetarnom fondu.

Delegacija MMF-a boravila  je u Podgorici, u periodu od 6. do 13. februara, zbog razgovora o nedavnim ekonomskim dešavanjima i promjenama u politikama.

“Ekonomska aktivnost Crne Gore pala je u prošloj godini, zbog vremenskih nepogoda i pada prometa u industriji metala. Ekonomija je sada suočena sa rastućom osjetljivošću usljed postojanih fiskalnih neravnoteža koje su rezultirale ubrzanim povećanjem javnog duga u prethodnim godinama“, navodi se u saopštenju MMF-a.

Iz MMF-a su naveli i da je tokom prošle godine deficit premašio planirani nivo, zbog čega se povećao javni dug.

“Dok je, sa jedne strane, došlo do značajnog napretka u stabilizaciji bankarskog sistema, kreditiranje se i dalje smanjuje (doduše opadajućom stopom), jer su banke još uvijek sputane visokim nivoom problematičnih zajmova”, naveli su iz MMF-a.

Iz MMF-a prognoziraju da se u ovoj godini “očekuje umjeren oporavak ekonomske aktivnosti, ali su izgledi i dalje ograničeni problemima u sektoru proizvodnje metala i izazovnim međunarodnom okruženjem”.

Fiskalne rezerve su potrošene i zato je budžetska konsolidacija neophodna, jer će smanjiti zaduživanje i povećanje javnog duga“, navodi se u saopštenju.

U MMF-u smatraju da će biti potrebne mjerljive i značajne dodatne mjere kako na strani rashoda, tako i na strani prihoda, da bi se postigao planirani  nivo deficita iz budžeta za 2013. godinu. “To bi predstavljalo i značajan korak ka višegodišnjoj fiskalnoj konsolidaciji, koja je potrebna da bi se obnovile fiskalne rezerve i očuvala srednjoročna fiskalna održivost i održivost duga. Unaprjeđenje u pravosudnim i administrativnim procedurama bi pomoglo u rješavanju problematičnih zajmova”.

“Dalji napredak u agendi strukturnih reformi bi bio komplementaran sa fiskalnom konsolidacijom i osigurao bi da se ekonomski rast postavi na održivim temeljima”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније