Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 01. 2019. 17:50   >>  19:42 1

DJELO CRNOGORCA IZ NJEMAČKE

Perper postao digitalna valuta

Crnogorac iz Njemačke Aleksandar Kapisoda stvorio je kripto Perper i posvetio ga Božićnom ustanku i crnogorskim komitama 1918. do 1929.

U prostorijama Generalnog konzulata u Frankfurtu generalni konzul Branislav Karadžić je u utorak, uz prisustvo predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade Crne Gore Nenada Popovića, primio Aleksandra Sašu Kapisodu, inženjera internetskih komunikacija i naučnika digitalne tehnologije u jednoj njemačkoj globalnoj farmaceutskoj kompaniji.

Kako je navedeno, Kapisoda im je ukazao na značaj digitalizacije koja je u samoj Njemačkoj na vrhu vladine agende, kao i na mogućnosti da i se Crna Gora brzo priključi ovom važnom segmentu društva 21 vijeka.

Kapisoda je, kako je saopšteno, predstavio i njegov najnoviji poduhvat - digitalnu valutu tj. kripto Perper, ekvivalentno sredstvo plaćanja na internetu širom poznatom BitCoin-u.

Kapisoda, je predstavnik druge generacije Crnogoraca u Njemačkoj. Tamo se rodio, odrastao i završio fakultet, ali to mu kako se navodi u saopštenju, nije smetalo da mu srce grije ljubav prema domovini njegovih oca i majke.

Kao mlad ali i svestran čovjek, osim za svoju struku i volonterski rad u vatrogasnom društvu u svom gradu, on je zainteresovan i za istoriju svoje porodice Kapisoda iz Pobora iznad Budve, ali i naše države.

"Sjećajući se slavnih datuma koji nam se bliže, odlučio da vaskrsne novac Kraljevine Crne Gore Perper u obliku primjerenom 21 vijeku. On je taj vaskrsnuti Perper posvetio 100-godišnjici Božicnog ustanka protiv 'bratske' okupacije od strane srpske regularne vojske i paravojnih formacija domaćih izdajnika. Posvetio je ovaj Perper viteškim ustanicima koji su osvjetlali obraz Crnogorskog naroda i Države, komitama koji su se borili i ginuli za 'Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore' od 1918 do 1929", navedeno je u saopštenju.

Kapisoda želi da ovu digitalnu valutu namijeni transakcijama iz dijaspore, kojima se finansiraju humanitarne akcije i socijalni projekti koji bi koristili narodu Crne Gore.

"On ne isključuje ukoliko se valuta prihvati od većeg broja korisnika, da se koristi i za poslovne transakcije prilikom direktnih investicija u privredu Crne Gore. Aleksandar Kapisoda je najavio da trenutno radi na ICO platformi koja omogućava izdavanje digitalnih kovanica tzv. 'tokena' (kripto valute) prema standardiziranom procesu koji omogućava kompanijama da izdaju vlastite tokene putem inicijalne ponude digitalnih kovanica (ICO). Kompanije koje njih izdaju a investitore treba da imaju koristi od transparentnih i standardizovanih procesa", navodi Kapisoda.

Istovremeno radi kako bi uspostavio regulisani kripto-trgovinski centar, na kojem će se trgovati "tokenima" koje izdaje ICO.

Web stranica već postoji i biće gotova tokom 2019.

On je kao konzulu saopštio da mu je želja da ovu svoju intelektualnu svojinu pokloni državi Crnoj Gori.

"Konzul Karadžić je bio imponovan ovom velikodušnom ponudom gospodina Kapisode i iskazao zadovoljstvo što je prva crnogorska kripto valuta ugledala svjetlo dana na 100-godišnjicu Božićne pobune čime, kao je rekao, simbolički označava vaskrsavanje našeg identiteta u različitim epohama i ujedno potvrđuje crnogorska samobitnost i vječnost Crne Gore. Isto tako je iskazao spremnost da o ovom projektu obavijesti nadležne institucije i ministrastva Vlade CG koje bi, ukoliko bude postojalo interesovanje, mogle u saradnji sa Kapisodom da preuzmu ovaj projekat i upotrijebe ga na zadovoljstvo i korist naroda Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Popović je u ime Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG pozdravio ovaj projekat i potez Kapisode.

"Generalni konzul Karadžić je bio ovom prilikom takođe upoznat sa pripremama simpozijuma o digitalizaciji u CG, koju Kapisoda organizuje sa Princom Borisom Petrovićem Njegošem koji se u Francuskoj uspješno bavi sličnim poslom, a koji će biti odrzan ove godine u Nikšiću''-navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade Crne Gore uputio je apel Upravi za dijasporu, Ministarstvu finansija, nauke i onom u čijem je domenu digitalizacija da ukažu dužnu pažnju ovom projektu, a pogotovo Kapisodi lično, "koji je svoje stečeno znanje, iskustvo i potecijal koji ima ovaj projekat ponudio Crnoj Gori cime je dao podrsku njoj i njenim gradjanima na putu digitalizacije koja joj otvara nove sanse za poslovanje u digitalnom svijetu".

Zainteresovani strucnjaci iz ove oblasti u CG mogu se detaljnije mogu informisati o ovom projektu na linkovima:

Oficijalni link digitalne valute: http://www.perper.digital.

Perper na Etherscan platformi: https://etherscan.io/token/0xee9c9cf2323efcbde21a2d1c79c1936e572e8400

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније