Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

17. 01. 2019. 07:19 >> 06:50

SJEDNICA KEP-A

Dokument o zakupu aerodroma vraćen na doradu

Vladina Komsija za ekonomska pitanja (KEP) vratila je juče na doradu dokumentaciju koju je Ministarstvo saobraćaja pripremilo za davanje u zakup dva crnogorska aerodroma u Tivtu i Podgorici, saznaju "Vijesti”.

Dodjela koncesije za Aerodrome Crne Gore (ACG) bila je jedina tačka dnevnog reda KEP-a.

Ministarstvom rukovodi Osman Nurković iz Bošnjačke stranke, koji je juče na sjednici KEP-a pretrpio kritike i članova Vlade iz DPS-a, prenosi ovaj list.

On je u decembru najavio da će Vlada koncesioni ugovor usvojiti do kraja 2018. godine, kao i da će u januaru biti raspisan javni poziv za koncesionara.

Ministar je očekivao da bi ugovor sa najboljim ponuđačem mogli imati u junu ove godine. Sada je izvjesno je da će se na raspisivanje tendera čekati još neko vrijeme.

"Nakon rasprave je zaključeno da se iz koncesionih dokumenata moraju otkloniti nezakonitosti. U dokumentu mora postojati procjena vrijednosti imovine i biznisa i da je to prethodno pitanje koje se mora riješiti, kao i da se moraju riješiti imovinsko pravni odnosi na zemljištu aerodroma koja se daje u zakup. Zaključeno je i da se mora dostaviti puna ekonomska analiza koju do sada niko nije vidio, a ne samo onih par strana što su date u dokumentima. Uz to, mora postojati precizna dinamika ulaganja i plan investicija da bi država tako jasno stavila do znanja šta očekuje od koncesionara", kazalo je nekoliko izvora "Vijesti".

Ocijenjeno je da ugovor ne može biti tripartitan, nego mora biti samo između države i koncesionara, a ne smije uključivati finansijera.

Ovaj stav tokom javne rasprave o koncesionom aktu zastupala je manja članica vladajuće koalicije SD, kao i rukovodstvo Aerodroma Crne Gore, opozicija i predstavnici NVO sektora.

U novu dokumentaciju se, prema informacija "Vijesti", mora unijeti i odredba da aviodostupnost mora biti jedan od kriterijuma za odabir najpovoljnijeg ponuđača a ne samo visina koncesione naknade, kao i da se predloži ugovor o koncesiji koji mora pratiti zakon o koncesijma što do sada nije bio slučaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније