Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 04. 2019. 18:23 >> 18:23

ZEKOVIĆ PORUČUJE

"Povećanje minimalne zarade nedovoljno i zakašnjelo"

Najavljeno povećanje minimalne zarade je nedovoljno i zakašnjelo, ocijenio je član Predsjedništva SDP i bivši član Socijalnog savjeta Bojan Zeković.

Socijaldemokratska partija pozdravlja informaciju da je Vlada Crne Gore, "konačno spoznala problem na koji SDP i sindikati godinama ukazuju - ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu".

Kako je kazao član Predsjedništva SDP-a i bivši član Socijalnog savjeta Bojan Zeković ta partija bi pozdravila i najavu njenog povećanja, da ono nije takvo da će Crna Gora nastaviti da i dalje ima najnižu minimalnu zaradu u regionu. Zeković podsjeća da minimalna zarada nije povećana od 2013. godine.

"Ako se podsjetimo koliko su od tada porasli troškovi života, cijena struje, goriva, porezi.. jasno je koliko je najavljeno povećanje nedovoljno i zakašnjelo. U potpunosti je izostala mjera koja je trebalo da poboljša položaj poslodavaca, koji su takođe najoporezovaniji u regionu", kazao je Zekovičć.

Zeković poručuje da će građani Crne Gore i dalje će imati ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu, dok će poslodavci i dalje biti najoporezovaniji.

"Dobro je što će gotovo 50.000 radnika, konačno izdejstvovati povećanje zarade, ali je loše što će povećanje nakon 6 godina iznosti svega nekoliko eura ili dvadesetak eura. U isto vrijeme skoro svaka mjera Vlade ide na štetu građana, a sebi bliskim tajkunima omogućava ogroman poreski dug koji se konstantno povećava i na kraju neće biti plaćen, kao u slučaju Vektre", navodi se u saopštenju.

On pita u čijem interesu radi Vlada koja čini štetu i građanima i poslodavcima.

"Ova Vlada ni poslije dvije godine od formalne inicijative odbija da prihvati jednostavno i održivo rješenje – povećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura i uvođenje startnog neoporezivog iznosa zarada – opravdanog zahtjeva poslodavaca koji postoji u zemljama regiona", navodi Zeković.

On napominje da bi čak i sa povećanjem na 250 eura, po iznosu minimalne zarade Crna Gora biula iza Hrvatske, Albanije i na nivou Kosova.

"To jasno pokazuje koliko je stanje u ovoj oblasti negativno za radnike u Crnoj Gori, koji od najniže minimalne zarade plaćaju gotovo najskuplju struju, najskuplje gorivo, kao i povećanu stopu PDV-a", kazao je Zeković.

On najavljuje da će SDP zajedno sa sindikatima, poslodavcima i građanima, nastaviti sa snažnim zalaganjem za povećanje minimalne zarade i uvođenje startnog neoporezivog dijela zarade i uvjereni su da će Vlada, koja je odbijala da uopšte razgovara na ovu temu, morati da prihvati njihove opravdane zahtjeve.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније