Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

24. 05. 2019. 07:24 >> 09:44
4

ZA AKCIZE I CARINU OD 2015.

Kinezi oslobođeni plaćanja 24 miliona eura

Glavni izvođač radova na autoputu, kineska kompanija CRBC od maja 2015. godine, pa do danas oslobođena je od plaćanja 24 miliona eura za carinu i akcizu, pokazuju podaci Uprave carina.

Iz resora koji vodi Vladan Joković, Danu su nedavno dostavljeni podaci u vezi sa carinama i akcizama za 2018. i dio 2019. godine, dok su im lani proslijedili podatke za preostale tri godine.

Ukupan iznos koji CRBC nije platio za carinu iznosi 20,4 miliona, dok se na akcize odnosi 3,6 miliona eura.

Iz Uprave carina su pojasnili da je Zakonom o autoputu Bar-Boljare, članom 21, propisano oslobođenje od plaćanja carine na uvoz građevinskog materijala namijenjenog za izgradnju autoputa, opreme namijenjene za ugradnju u objekte autoputa i za izgradnju postrojenja namijenjenih za autoput.

“Pravo na oslobođenje od plaćanja carine na uvoz građevinskog materijala, opreme i postrojenja ima izvođač radova na izgradnji autoputa, što znači da su samo ove tri grupe proizvoda, prilikom njihovog uvoza od strane izvođača radova, su oslobođene plaćanja carine. Za sve ostale proizvode carina se obračunava po propisanoj stopi za odnosni proizvod. Napominjemo da se PDV za sve proizvode, pa i gore navedene, koju uvozi izvođač radova obračunava po stopi od nula odsto (član 16 istog zakona), uz propisani uslov podnošenja kontrolne markice koju izdaje Poreska uprava”, pojasnili su iz Uprave carina.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније