Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

06. 06. 2019. 14:05 >> 14:04
1

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

"Uhvatili smo MONSTAT u brutalnoj laži"

U Crnoj Gori razlika, između MONSTAT-ove prosječne zarade za 2018. godinu od 511 eura i prosječne zarade po Poreskoj upravi od 432 eura, iznosi 79 eura, odnosno 18,2 odsto, saopštio je poslanik DF-a Milutin Đukanović.

Podsjetimo podaci PU odnose se samo na zarade za koje su plaćeni porezi i doprinosi, a Monstata na zarade koju je isplatio poslodavac u posmatranom mjesecu, bez obzira da li su prijavljenji Poreskoj upravi i bez obzira da li su plaćeni porezi i doprinosi na njih, pojasnila je ranije direktorica Monstata Gordana Radojević.

“Ovakvo kriminalno ponašanje Monstata i direktorice Gordane Radojević projektovano je da dezavuiše realnu sliku o stanju ekonomije u Crnoj Gori”, poručuje Đukanović.

On podsjeća da Monstat prosječnu zaradu izračunava na osnovu podatak koje dobije od poslodavaca.

“Oni su u obzir uzimali zarade za koje nijesu uplaćeni, odnosno obračunati porezi i doprinosi, što je potpuno je besmisleno”, navodi Đukanović.

Kaže da tu tezu najbolje demantuje prosječna zarada iz januara 2018. godine, jer, kako dodaje Đukanović, ko je od poslodavaca mislio da obračuna poreze i doprinose, dosad je to morao da uradi.

“Na današnji dan, znači poslije 16 mjeseci, prosječna zarada za januar 2018. ne prelazi 437 eura, a po podacima Monstata je 511. Taj podatak je bruka za statističku struku”, poručio je Đukanović.

Đukanović kaže i da Monstat za takve podatke nema objašnjenje. “Ne mogu ga imati jer ih je Demokratski front uhvatio u brutalnoj laži”, poručio je Đukanović.

Pita Ministarstvo, zbog čega Monstat u svom obračunu ne uzima podatke od preduzeća sa manje od 10 zaposlenih.

“Zbog čega Monstat ukupno isplaćene zarade ne dijeli sa ukupnim brojem zaposlenih, kojih po Monstatu ima 230.000. Da vam DF odgovori zašto: jer onda bi prosječna plata iznosila za januar 2018. godine 310 eura. I za sljedeće mjesece zarada bi bila približno ista ovoj iz januara 2018.”navodi Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније