Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: M.L.B. [ Anadolija ]

21. 06. 2019. 11:57   >>  13:14 1

MONSTAT SAOPŠTIO

Rast BDP-a u prvom kvartalu tri odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u prvom kvartalu 2019. godine iznosio je 876,5 miliona eura i u apsolutnom iznosu, stvoreno je dodatne vrijednosti više za oko 40 miliona eura u odnosu na isti kvartal prethodne godine, podaci su Zavoda za statistiku (MONSTAT).

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, realni rast BDP-a u prvom kvartalu iznosio je tri odsto, dok je nominalna stopa rasta iznosila 4,4 odsto. 

Crna Gora je po podacima EUROSTAT-a na 47 odsto razvijenosti EU. 

„U prvom kvartalu ove godine najznačajniji rast zabilježen je u turizmu, od 38 odsto kada su u pitanju dolasci turista, odnosno 22 odsto kada su u pitanju noćenja turista. Po tom osnovu, prihodi od turizma su u prvom kvartalu povećani osam odsto, a prema podacima Centralne banke iznosili su 47,3 miliona eura. Značajan rast je zabilježen i u sektoru usluga, saobraćaja i informisanja i komunikacija“, kazala je Gordana Radojević, direktorica MONSTAT-a. 

Pad proizvodnje zabilježen je u sektoru industrijske proizvodnje za 14 odsto. 

Iz MONSTAT-a su saopštili da je u prvom kvartalu na povećanje BDP-a uticao povećan priliv investicija, kao i bolja naplata poreza, akciza i carina. Navedeno je da je u prvom kvartalu smanjena stopa nezaposlenosti. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније