Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 07. 2019. 11:59   >>  12:27 1

RASPISAN TENDER

Za rekonstrukciju TE Pljevlja 45 miliona €

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je javni tender za izbor izvođača radova za ekološku rekonstrukciju prvog bloka termoelektrane "Pljevlja". Procijenjena vrijednost investicije je 45 miliona eura (bez PDV-a), navodi se u saopštenju EPCG.

Za realizaciju ovog projekta u EPCG očekuju interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija sa potrebnim iskustvom.

Ukoliko tenderski postupak bude tekao nesmetanom dinamikom, potpisivanje ugovora očekuju do kraja godine. Idejni projekat ekološke rekonstrukcije uradila je renomirana njemačka kompanija Steag Energy u saradnji sa rukovodiocima Termoelektrane.

"Planirano je da se realizacija projekta odvija u periodu od 2019. do 2021. godine, nakon čega će se omogućiti nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (Termoelektrana – Rudnik uglja) u narednih 20-ak godina. Rekonstukciom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017.godine", ističe se u saopštenju.

Kako su precizirali iz EPCG, projekat ekološke rekonstrukcije podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, a uporedo sa ovim projektom teći će i revitalizacija deponije Maljevac u vrijednosti od dodatnih 20 miliona eura.

Podsjaćaju da je tokom protekle godine za potrebe projekta revitalizacije deponije Maljevac utrošeno blizu 9 miliona eura. Sama rekultivacija deponije će se odvijati po fazama od 2019 do 2023. godine.

"Projekat ekološke rekonstrukcije značajan je i sa aspekta obezbjeđivanja izvora toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora o ekološkoj rekonstrukciji. Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne nergije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj", dodaju iz EPCG.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja - Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost.

Važnost ovog baznog izvora električne energije za Crnu Goru, koji ujedno generiše i 1.200 zaposlenih, je neupitna.

"Tokom realizacije procesa ekološke rekonstrukcije termoelektrane, planirano je da godišnji zastoji u radu elektrane ne budu duži od dva do tri mjeseca, kako bi imali stabilnu situaciju u domenu potreba za balansiranjem količina električne energije i usklađivanja sa stanjem na tržištu", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je EPCG, uporedo sa projektom ekološke rekonstrukcije, ušla u veliki investicioni ciklus sa prioritetom diversifikacije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega vjetra i sunca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније