Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

23. 07. 2019. 13:20 >> 13:31

SKUPŠTINA USVOJILA

Pratiće investiticije na Mamuli i zakup Kraljičine plaže

Skupština je danas usvojila izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kao i odluku o formiranju parlamentarnog odbora koji će pratiti aktivnosti investitora na Mamuli i zakupca Kraljičine plaže.

Vlade je, imajući u vidu ukupan makroekonomski i socijalni kontekst ocijenila da je optimalno rješenje povećanje minimalne zarade na 222 eura, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena sa 4,3 odsto na 2,3 odsto bruto zarade.

Tim se učešće minimalne zarade u prosječnoj zaradi u Crnoj Gori poveća na 43 odsto, u odnosu na trenutno učešće od 38 odsto.

U skladu sa ukupnim socio-ekonomskim kontekstom u Crnoj Gori posljednjih godina, Radni tim Vlade radio je na analizi uticaja mogućeg povećanja minimalne zarade, uz istovremeno smanjenje poreskog opterećenja troškova rada, na ekonomski ambijent.

S tim u vezi sagledane su mogućnosti koje bi imale za cilj pronalaženje optimalnog rješenja, na način da se unaprijedi standard zaposlenih sa minimalnom zaradom, a da se istovremeno ne uspori rast zaposlenosti i konkurentnosti privrede.

Nakon sprovedenih analiza, utvrđeno je da samo povećanje minimalne zarade, uz nepromijenjeno poresko opterećenje rada predstavlja neopovoljno rješenje.

Skupština je usvojila i odluku o obrazovanju Odbora za praćenje realizacije odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i odluke o prihvatanju aneksa broj 1 ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.

Formiranje privremenog Odbora je u funkciji jačanja kontrolne i nadzorne uloge Skupštine, koji će kroz razmatranje predmetnih izvještaja biti u mogućnosti da vrši adekvatan monitoring nad sprovođenjem odluka, odnosno, realizacije investicija u dva vrlo vazna investiciona projekta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније