Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

30. 07. 2019. 07:02   >>  07:22

PODACI CBCG

Za kredite založene nekretnine od 3,4 milijarde

Za 2,94 milijarde eura ukupnih kredita založeni su kolaterali kuće, stanovi, placevi… vrijedni 3,4 milijarde eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke, koja je protekle sedmice donijela odluku o ukidanju kolaterala, čak i prvoklasnog, kao kriterijuma za klasifikovanje kredita.

 

“Prema posljednjim podacima, na 30. jun tekuće godine ukupan iznos hipoteka na nepokretnostima koje služe kao kolaterali po kreditima na nivou sistema iznosi 3,4 milijarde eura, dok novčani depoziti koji služe kao kolaterali iznose 209 miliona eura”, objasnili su iz CBCG, odgovarajući na pitanje kolika je vrijednost kolaterala koji su založeni za kredite.

Nekvalitetni krediti i potraživanja na nivou sistema po podacima na kraju maja tekuće godine iznosili su 4,75 odsto ukupnih kredita i potraživanja.

Podaci CBCG pokazuju da sve banke nemaju velik iznos nekvalitetnih kredita.

“Od ukupno 13 banaka koje posluju u Crnoj Gori, njih pet u portfoliju prikazuju udio nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima veći od sistemskog prosjeka”, objasnili su iz Centraklne banke, ali nijesu naveli imena banaka, jer ih zakon u tome sprečava.

Odluka o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama, kojom je uvedeno ukidanje kolaterala kao kriterijuma za klasifikovanje kredita, počeće da važi za pet mjeseci.

“Odluka o izmjeni Odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama, koju je Savjet CBCG usvojio 23. jula, primjenjivaće se od januara 2020. godine”, naveli su iz CBCG.

U ovoj vrhovnoj monetarnoj instituciji kažu da primjena odluke neće uticati na nivo nekvalitetnih kredita.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније