Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

31. 07. 2019. 12:29 >> 12:41

OVE GODINE 28,6 MILIONA ‎€

Značajna podrška iz EU fondova i Vlade

U ovoj godini 274 poljoprivredna proizvođača i preduzetnika su realizovala ili realizuju investicije vrijedne 28,6 miliona eura, uz bespovratnu podršku EU i Vlade u iznosu od 13,6 miliona eura. Riječ je o investicijama u okviru IPARD like 2 projekta i dva javna poziva u okviru velikog IPARD-a. Od ukupnog broja korisnika, 152 su iz sjevernog, 106 iz centralnog i 16 iz južnog regiona.

Rezultate navedenih projekata i najavu novog ciklusa IPARD javnih poziva u ovoj godini saopštio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, na konferenciji za novinare održanoj u Vinariji Velimirović u Donjem Zagaraču u Danilovgradu, u kojoj je realizovana jedna od bespovratno podržanih investicija u unapređenje proizvodnje.

Simović je istakao da je cilj da se na terenu pokaže da evropske integracije donose brojne, vidljive i konkretne benefite za građane.

"Sa jasnom porukom da svaki novi iskorak ka EU , našem strateškom cilju i potrebi svih građana, znači više podrške iz EU fondova, usvajanje viših standarda, veću konkurentnost naše ekonomije, veću brigu o životnoj sredini i konačno viši kvalitet života naših građana", poručio je potpredsjednik Vlade.

Izgrađeni novi pogoni za preradu

Samo u okviru IPARD like 2 programa, kako je naveo, od početka ove godine realizovana su 33 projekta ukupne vrijednosti investicija 3,2 miliona eura i bespovratnom podrškom od 1,3 milion.

"Zajedno smo bili u prilici da obiđemo i uvjerimo se u kvalitet i obim ovih investicija, koje su za rezultat imale nove pogone za preradu mlijeka, mesa, ribe, voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i nove vinarije. U jednoj od vinarija koje su izgrađene u okviru ovoga projekta upravo se nalazimo danas", kazao je Simović.

U okviru velikog IPARD-a značajne aktivnosti i značajne investicije su realizovane kroz dva javna poziva, za podršku preradi i za podršku primarnoj proizvodnji.

Simović je podsjetio da je za podršku preradi potpisano 20 ugovora i kazao da su u punom zamahu investicije od 11,9 miliona eura i očekivanom bespovratnom podrškom od 4,9 miliona.

Realizacijom ovih investicija, kako je kazao, osiguraće se 766 postojećih radnih mjesta, otvoriće se oko 80 novih radnih mjesta i obezbijediti plasman za oko 7.000 kooperanata.

"Na ovih 20 investicionih adresa širom Crne Gore, podržana je izgradnja i rekonstrukcija objekata i nabavka opreme za sektore: prerade mesa, mlijeka, vinarstva i prerade voća i povrća", kazao je Simović.

Kako je naveo, ove investicije povećaće kapacitete prerađivačke industrije za preradu novih 15 miliona litara mlijeka, proizvodnju novih 5 miliona kilograma mesnih prerađevina uz dvije nove klanice, proizvodnju novih 700 hiljada kilograma pršuta i proizvodnju novih 150.000 litara vina", saopštio je Simović.

Procedure nabavke koje sprovode investitori su u toku i prve zahtjeve za isplatu podrške očekujemo u septembru“, kazao je Simović.

Novi IPARD za preradu u septembru, za primarnu poizvodnju do kraja godine

Simović je najavio i novi ciklus javnih poziva kroz IPARD program - za podršku preradi početkom septembra, a za podršku primarnoj proizvodnji do kraja godine.

"Na bazi otvorene i partnerske saradnje sa EU partnerima i korisnicima podrške, tokom svih faza realizacije ovih projekata, prepoznali smo potrebu za otklanjanjem određenih barijera i proširili obim prihvatljivih troškova. U skladu s tim napravili smo izmjene IPARD programa koje su usaglašene sa EK, a Vlada je nedavno usvojila uredbu o njegovoj realizaciji", kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade pozvao je sve zainteresovane da već sada počnu pripreme za novi javni poziv za preradu koji će trajati 45 dana, posebno one koji u prvom javnom pozivu nijesu bili uspješni.

Sporazum sa IRF-om ubrzava dobijanje povoljnih kredita

Simović je saopštio da su Ministarstvo i IRF potpisali sporazum o saradnji, sa ciljem ubrzavanja realizacije pokrenutih investicija, njihovog što skorijeg završetka i sticanja uslova za dobijanje bespovratne podrške.

"Cilj ovoga sporazuma je ubrzanje procesa odobravanja kredita za korisnike koji su potpisali ugovore o dodjeli bespovratne podrške. To će podrazumijevati redovnu razmjenu informacija između Ministarstva i IRF-a, ubrzanje potrebnih procedura kod IRF-a, sa ciljem olakšanog pristupa finansiranju, svakako, uz poštovanje pravila i procedura IRF-a.Dakle, proces sa što manje nepotrebnih administrativnih procedura", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Impresivni iskoraci proizvođača zahvaljujući podršci

Šef Sektora za saradnju u Delagaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic izrazio je zadovoljstvo što ponovo ima priliku da bude kod korisnika IPARD sredstava podrške koji su zahvaljujući ovo projektu napravili impresivne iskorake, kao što je vinarija Velimirović. On je istakao da ovakvi primjeri pokazuju da su fondovi EU i podrška Vlade došli u pravom trenutku, a da još veća podrška tek dolazi.

Više od godinu dana, kako je rekao, bio je u prilici da bude na otvaranju prvog poziva za IPARD program podrške, a potom da bude svjedok velikog odziva crnogorskih poljoprivrednika i finalizacije tih projekata, u korist razvoja crnogorske poljoprivrede I ekonomije.

"Impresivan broj aplikacija poljoprivrednika na dva javna poziva pokazuje da u crnogorskoj poljoprivredi potrebne investicije. Ali,veliko interesovanje, takođe, znači da je potrebno više vremena za evaluaciju i odobravanje projekata. U tom pravcu, ohrabrio bi institucije da ulože sve napore da ubrzavaju procese ugovaranja podrške", kazao je Špic i podsjetio da je EU kroz IPARD obezbijedila sredstva u iznosu od 39 miliona eura, što je uz kontribuciju Vlade više od 80 miliona eura investicija u sektor poljoprivrede.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније