Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

31. 07. 2019. 17:30   >>  17:29

SKUPŠTINA

Prošao rebalans, potencijalno zaduženje 500 miliona

Skupština je danas usvojila izmjene Zakona o budžetu za ovu godinu, kao i odluku o potencijalnom zaduživanju do 500 miliona eura.

Predložene izmjene Zakona o budžetu, odnosno rebalans, donijete su u cilju stvaranja zakonskih preduslova za refinansiranje postojećeg duga i stvaranje fiskalne rezerve.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je ranije da se razmatra mogućnost emisije državnih obveznica ili realizacije kreditnog aranžmana u drugoj polovini godine do 500 miliona eura na domaćem ili stranom tržištu, kao rezlutat povoljnih kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu.

“Stvaramo pretpostavke da možemo emitovati euroobveznice do 500 miliona eura na period od sedam do deset godina. Očekujemo da se zadužimo pod kamatnom stopom oko tri odsto i na taj način zamijenimo dug koji je po 5,5 odsto i uštedimo”, rekao je Radunović.

Poslanici su tokom rasprave iznijeli različite stavove o rebalansu. Iz vladajuće koalicije su ocijenili da je on opravdan i da njime Vlada nastoji da smanji eventualne rizike po javne finansije, dok u opoziciji smatraju da se takvom politikom izvršna vlast mora stalno zaduživati da bi isplaćivala osnovne pozicije u državnoj kasi.

Skupština je usvojila i zakone o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, ako i o poreskim savjetnicima.

Zakonom o fiskalizaciji, koji bi trebalo da počne da se primjenjuje od naredne godine, predviđeno je da se svaki fiskalni račun, koji građanin dobije, automatski evidentira u Poreskoj upravi (PU). Na taj način će država pokušati da se stane na put onima koji su neizdavanjem fiskalnih računa do sada zakidali prihode u državnoj kasi.

Da bi se to i ostvarilo u praksi, sve fiskalne kase moraće elektronski da se povežu sa PU, što će zahtijevati njihovu promjenu ili nadogradnju.

Velike privrednike, koji već imaju modernizovanu opremu, sistem će, prema procjenama Ministarstva finansija, koštati oko 150 eura, dok je za male procijenjeno da će trošak iznositi od 300 do 350 eura.

To će biti najveći serveri koji su do sada nabavljani u Crnoj Gori. Oni moraju biti brzi i ogromnih kapaciteta, kako bi bili u stanju da obrade milion transakcija u jednom danu. Vlada, u saradnji sa Svjetskom bankom, priprema tender o nabavci te opreme.

Zakon bi, kako se procjenjuje, na godišnjem nivou mogao da doprinese rastu državnih prihoda između 13 i 17 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније