Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine; Objavila: M.M ]

26. 08. 2019. 07:24   >>  07:19

FOND ZA ZAŠTITU DEPOZITA

Štediše IBM i Atlas banke podigle 95 miliona eura

Fond za zaštitu depozita isplatio je ukupno 95,41 milion eura garantovanih depozita štedišama Atlas i Invest banke Montenegro IBM u stečaju. Direktor Fonda Predrag Marković saopštio je da su od tog iznosa klijenti Atlas banke podigli više od 75 miliona, a IBM-a 20,28 miliona eura.

“Za Atlas banku je isplaćeno 75,13 miliona, što čini 84,2 odsto ukupne obaveze po osnovu garantovanih depozita. Od ukupno 93.688 deponenata, garantovani depozit isplaćen je za njih 9.554. Za IBM je isplaćeno 20,28 miliona ili 91,2 odsto ukupne obaveze. Garantovani depozit je, od ukupno 2.963 deponenata, isplaćen za njih 835”, precizirao je Marković.

Centralna banka (CBCG) uvela je stečaj u IBM 4. januara ove godine, a u Atlas banku 5. aprila. Razlog za stečaj u IBM je, kako je utvrdila privremena uprava banke, negativno finansijsko stanje, koeficijent solventnosti niži od jedne četvrtine propisanog nivoa, kao i obaveze banke koje su veće od njene imovine. Savjet CBCG uveo je stečaj u Atlas nakon dvije neuspjele dokapitalizacije, a utvrđene su i skrivene namjere koje se odnose na nerealno visoku procjenu imovine. Obje banke su vlasništvo odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Direktor Fonda kazao je da veliki broj depozita u IBM i Atlas banci čini ušteđevina manja od jednog eura.

“U Atlas banci depozita manjih od jednog eura imaju 46.832 deponenta, od čega 12.927 depozita manjih od pet centi. Ovdje se očigledno radi o evidencijama, odnosno o računima koji su davno otvoreni i na njima nema prometa”, naveo je Marković i dodao da je Fond, vodeći se Zakonom o zaštiti potrošača, na spisak za isplatu uvrstio i deponente sa malom ušteđevinom.

On je objasnio da evropski standardi propisuju da se ne isplaćuju depoziti manji od troškova isplate i na kojima u zadnjih 12 mjeseci nije bilo promjena.

“Rukovodeći se Zakonom o zaštiti potrošača, sve ove deponente uvrstili smo u spisak deponenata koji imaju pravo na isplatu garantovanog depozita. Jedan broj njih već je preuzeo garanovani depozit”, ukazao je Marković.

Fond je za isplatioce garantovanih depozita, koji po klijentu iznose do 50.000 eura, odredio Societe generale, NLB, Hipotekarnu i Crnogorsku komercijalnu banku.

Fond za zaštitu depozita, kako je kazao Marković, trenutno raspolaže sa oko 53 miliona eura. Prema njegovim riječima, to je dovoljno u slučaju nastanka stečaja u dvije male banke.

“Fond je po osnovu refundacije sredstava isplaćenih u postupku isplate garantovanih depozita već dobio 14,5 miliona eura iz stečajne mase IBM, kao i 18,3 miliona iz stečajne mase Atlas banke. Ukupno u ovom trenutku Fond raspolaže sa oko 53,0 miliona eura. To je dovoljno sredstava da se, za slučaj nastanka stečaja u dvije male banke, isplate garantovani depoziti”, istakao je Marković.

On je ocijenio da ne postoji opasnost od nastanka “zaštićenog slučaja”, te da preostalih 13 banaka na crnogorskom tržištu iskazuju parametre likvidnosti, solventnosti i adekvatnosti kapitala iznad propisanih zakonom. Marković je dodao i da banke poštuju obaveze po osnovu redovne godišnje premije za koju su tokom prošle godine izdvojile i u Fond uplatile 16,6 miliona eura.

“Očekujemo da ćemo do kraja ove godine naplatiti veliki dio potraživanja po osnovu garantovanih depozita kod Atlas banke, tako da ocjenjujemo da Fond može nesmetano vršiti svoju misiju”, zaključio je Marković.

Nakon ulaska u EU garantovani depozit 100.000

Novi Zakon o zaštiti depozita, kojim će se limit garantovanog depozita pomjeriti sa 50.000 na 100.000, prema riječima direktora Fonda usvojiće se do kraja godine.

“Zakon je prošao procedure javne rasprave i ocjene u Ministarstvu pravde i zakonodavstvu, a trenutno je na ocjeni kod Evropske komisije. Urađen je u skladu sa EU direktivama. Zakonom je predviđeno podizanje nivoa garantovanog depozita na iznos od 100.000 eura danom pristupanja Crne Gore EU. Do tada ostaje iznos od 50.000. Standard u EU je 100.000 eura, dok se u zemljama u okruženju kreće od 25.000, kao u BiH do 50.000 eura, kao u Srbiji”, kazao je Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније