Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

02. 09. 2019. 07:33   >>  07:56 1

PODACI CBCG

Investitori iz 82 zemlje ulagali u Crnu Goru

Investitori iz 82 zemlje, za šest mjeseci tekuće godine, u Crnu Goru su uložili ukupno neto 227,3 miliona eura. To je blizu 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Centralne banke.

“Prema preliminarnim podacima, neto priliv stranih direktnih investicija u prvih šest mjeseci 2019. godine iznosio je 227,3 miliona eura, što je 48 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Ukupan, bruto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 374,7 miliona eura, jer se iz zemlje odlilo 147,4 miliona eura. Ovaj odliv 41 odsto je manji u odnosu na isti period 2018. godine”, pojasnili su iz CBCG.

Podsjetimo da se u kompletnoj prošloj godini iz naše države odlilo preko pola milijarde eura.

Iz ove institucije su objasnili da je ovakvo kretanje investicija rezultat povećanja vlasničkih ulaganja, uz istovremeno manji odliv u poređenju sa 2018. godinom.

Ulaganje iz velikog broja zemalja ukazuje, smatraju u CBCG, na visoku regionalnu diversifikovanost priliva stranih direktnih investicija.

Na pitanje iz koje zemlje je najviše investirano na šest mjeseci iz CBCG su saopštili da ključnu poziciju drži Azerbejdžan.

Po podacima CBCG, slijede Mađarska sa 51,7 miliona, potom Ruska Federacija 34,8 miliona, Holandija 26,4 miliona, BiH 31 milion, Švajcarska 19 miliona, Ujedinjeni Arapski Emirati 18 miliona, Srbija 15 miliona, Njemačka 12,7 miliona, Turska 12,3 miliona, Hrvatska 10,4 miliona eura… U Crnu Goru su uložili i investitori iz Velike Britanije, SAD, Slovenije, Švedske, Ukrajine, Monaka, Malte, Poljske, Luksemburga, Francuske, Italije, Djevičanskih Ostrva, Kosova, Belgije, Austrije, Albanije…

Na pitanje u šta stranci najviše investiraju, iz Centralne banke kažu da su to vlasnička ulaganja.

U prvih šest mjeseci 2019. godine najveći priliv ostvaren je po osnovu vlasničkih ulaganja u iznosu od 245,4 miliona eura. To čini 65,5 odsto ukupno ostvarenog priliva, što je rast od 6,4 odsto. Najviše, ili 166 miliona eura investirali su u preduzeća i banke, što je povećanje za 8,7 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine precizirali su iz CBCG.

Kupovina nekretnina je i dalje privlačna.

“Investicije u nekretnine iznosile su 79,4 miliona eura ili 1,9 odsto više nego prošle godine. A, priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 118,8 miliona eura ili 31,7 odsto ukupnog priliva”, pojasnili su iz CBCG.

Od 147,4 miliona eura, koliko se odlilo, najviše je povlačenje novca stranaca koji su bili uložili u našu zemlju.

“U strukturi ukupnog odliva stranih direktnih investicija, povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosila su 84,6 miliona eura. Odliv po osnovu ulaganja rezidenata, odnosno domaćih građana u inostranstvo bio je 62,8 miliona eura”, saopštili su Pobjedi iz CBCG.

Iz Crne Gore najviše se odlilo u Ujedinjene Arapske Emirate.

“U strukturi ukupnog odliva po zemljama na prvom mjestu se nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati, zatim slijede Srbija, Bosna i Hercegovina i Ruska Federacija”, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke.

Iz Vlade često podsjećaju da je Crna Gora najsigurnija zemlja u regionu za investiranje, da se ona od nekadašnje najmanje razvijene jugoslovenske republike transformisala u zemlju koja je regionalni lider kako u integracijskim procesima tako i u ekonomiji. Iz Vlade, takođe, stalno pozivaju investitore da ulažu u Crnu Goru koja je članstvom u NATO podigla stepen sigurnosti i u kojoj već posluju najprestižniji svjetski turistički brendovi.

Ekonomski analitičari takođe ocjenjuju da je dobro što Crna Gora ima konstantno dobar priliv SDI, ali i upozoravaju da se ne smije oslanjati samo na njih i da se mora jačati realni sektor, domaća proizvodnja i izvoz, kao i usluge.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније