Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 09. 2013. 16:12 >> 16:25

PRIJETE DEFICIT I GARANCIJE

CBCG: Ekonomija ranjiva, banke stabilne

Prijetnju crnogorskoj ekonomiji će u narednom periodu predstavljati visok budžetski deficit i pritisci uzrokovani preuzimanja dijela duga, kao i visok nivo nelikvidnosti realnog sektora, visoke kamatne stope i blag oporavak kod najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, ocijenjenila je Centralna banka Crne Gore.

Na drugoj strani situacija u bankarskom sistemu je stabilna, i pored naglašene osjetljivosti banaka na kreditni rizik, saopšteno je iz CBCG.

Na četrdesetsedmoj sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić usvojen je  Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za drugi kvartal 2013. godine.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za jun i jul 2013. godine.

U Izvještaju je, kako je saopšteno iz CBCG, konstatovano da su aktivnosti CBCG u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

Ocijenjeno je da je finansijski sistem relativno stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

"Savjet je usvojio kvartalni makro-analitički izvještaj bankarskog sistema na dan 30. jun 2013. godine i konstatovao da poslovanje banaka u ovom periodu karakteriše rast aktive, depozita i kapitala i poboljšanje svih pokazatelja kvaliteta aktive, osim kredita i potraživanja koji kasne u otplati preko 90 dana", saopšteno je iz CBCG.

U izvještaju se navodi i da je konstatovan pad ostvaruju ukupni krediti i potraživanja, dok neto krediti i potraživanja od klijenata ostvaruju rast.

"Kreditna aktivnost banaka u prvih šest mjeseci 2013. godine dostigla je nivo od 343 miliona eura. Prosječna efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u junu iznosila je 10,30 odsto. Na kraju juna bankarski sistem je ostvario dobit u iznosu od 18,5 miliona eura", saopšteno je iz CBCG.

Savjet je usvojio Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za drugi kvartal 2013. godine.

"Konstatovano je da je u posmatranom periodu ostvaren značajan ekonomski rast od oko 4 odsto, a koji je u velikoj mjeri rezultat jednokratnih faktora: niske osnovice iz prvog kvartala prethodne godine i izuzetno visokih stopa rasta pojedinih sektora, a koje nijesu dugoročno održive", saopšteno je iz CBCG.

U analizi privrednih tendencija,  ocijenjen je podsticajnim ostvareni rast industrijske proizvodnje, građevinarstva, šumarstva, trgovine na malo, kao i jednog dijela saobraćaja.

"Ohrabruje i značajan porast izvoza, smanjenje uvoza i, posljedično, smanjenje deficita tekućeg računa", saopšteno je iz CBCG.

CBCG: Inflacija do 4,7 odsto

CBCG procjenjuje da će inflacija tokom 2013. kretati u rasponu od 2,1 odsto do 4,7 odsto, dok je, kako navode, ekspertska procjena da će se inflacija kretati u rasponu od 5 odsto.

Na Savjetu CBCG je usvojen i Izvještaj o kretanju cijena za II kvartal 2013. godine.  

U Izvještaju je konstatovano da je inflacija u Crnoj Gori, mjerena potrošačkim cijenama u junu u odnosu na decembar 2012. godine, iznosila 0,4 odsto.
U drugom kvartalu najveći pad zabilježile su cijene iz kategorije odjeća i obuća i  prevoz, slijede stanovanje, voda, struja i druga goriva i komunikacije.

"Godišnja inflacija u junu iznosila je 2,2 odsto i značajno je niža od godišnje inflacije od 5,1 odsto iz  decembra 2012., ali je još uvijek iznad stope inflacije ostvarene u EU, odnosno EMU gdje je iznosila 1,6 odsto", saopšteno je iz CBCG.





Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније