Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

15. 10. 2019. 06:43   >>  20:06 2

ZBOG NOVOG ZAKONA

Ostaje li CG nedjeljom bez štampe?

Primjena novog zakona po kojem je zabranjen rad trgovinama nedjeljom pogodiće izdavače dnevnih listova u Crnoj Gori. Prema načinu kako zakon tumači jedini distributer štampe u Crnoj Gori kompanija S pres, domaće izdavače čeka gubitak prihoda, a novinare smanjenje zarada i otkazi, jer novine se nedjeljom neće imati gdje prodavati od 20. oktobra, piše Pobjeda.

Tako će Crna Gora biti jedina država u kojoj neće biti dnevne štampe nedjeljom, jer je S pres ujedno i jedini distributer strane štampe.

TUMAČENJE

Naime, predstavnici S presa su u razgovoru sa izdavačima dnevnih listova juče saopštili da ova kompanija više nije u mogućnosti da distribuira novine nedjeljom i praznicima. Objasnili su izdavačima da je nakon početka primjene izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, distribucija novina nedjeljom i praznicima moguća samo na 40 prodajnih objekata.

Ovim tumačenjem zakona najviše će biti pogođeni Pobjeda i Dan i njihovi čitaoci, jer nedjeljom neće biti umrlica.

Iz Ministarstva ekonomije su, međutim, naveli da su kiosci sa štampom među izuzecima kojima je dozvoljen rad nedjeljom.

"U kioscima se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika može prodavati štampa, ukoliko je njena vrijednost veća od vrijednosti ostale robe koje se u tim objektima prodaje", kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Problem je, međutim, što se na svim kioscima osim štampe prodaju i cigarete, gazirana pića i razne sitnice, čija je vrijednost veća od vrijednosti štampe, mada štampa zauzima veće gabarite.

Iz Ministarstva ekonomije su podsjetili da je članom 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini propisano da trgovina na veliko i na malo ne može da se obavlja nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Propisano je da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može, između ostalog, obavljati u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju štampe.

"Propisano je da se specijalizovanim prodavnicama ili kioscima smatraju prodavnice, odnosno kiosci u kojima se vrši prodaja pretežno jedne vrste robe"; naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da se pod specijalizovanim prodavnicama i kioscima u kojima se vrši prodaja pretežno jedne vrste robe smatraju prodavnice ili kiosci u kojima je vrijednost robe koja se pretežno prodaje, odnosno za čiju su prodaju ta prodavnica ili kiosk specijalizovani (u konkretnom slučaju štampa) veća od vrijednosti ostale robe koje se u toj specijalizovanoj prodavnici ili kiosku prodaje.

U predmetnim objektima kioscima se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika može prodavati štampa, ukoliko je vrijednost te štampe veća od vrijednosti ostale robe koje se u tim objektima prodaje istakli su iz Ministarstva.

Izmjene Zakona o unutrašnoj trgovini, kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima stupile su na snagu juče, a ovo zakonsko rješenje je usvojeno 20. juna.

KAZNE

Uprava za inspekcijske poslove pozvala je prošle sedmice preduzeća da, poštovanjem propisane obaveze, daju doprinos potpunoj primjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini.

Iz Uprave su upozorili i apelovali na sve kompanije, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju tu obavezu, kako ne bi došli u situaciju da Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora preduzima propisane upravne mjere i radnje i izriče novčane kazne.

Definisano je da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen. Zakonom je predviđena kazna od 1.000 do 10.000 eura za kompaniju, a za odgovorno lice od 200 do 500 eura.

Nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Unija poslodavaca (UPCG) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika. Iz UPCG su ranije kazali da smatraju da je taj član zakona nesaglasan sa članom 59 Ustava koji jamči slobodu preduzetništva, koja se može ograničiti samo ako je to neophodno zbog zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane Crne Gore.

Što se tiče dnevnih listova, sve da Ustavni sud utvrdi da je ova odredba zakona neustavna, dok do toga dođe biće nenadoknadiv izgubljeni tiraž i navika kupaca da kupuju novine nedjeljom. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније