Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

19. 10. 2019. 12:18 >> 12:17
3

KOR

Neće stati dok se ne ponište sve koncesije za mHE

Koalicija za održivi razvoj (KOR) neće stati dok se ne ponište sve koncesije izdate za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori, poručio je Aleksandar Dragićević, aktivista te građanske platforme koju su formirali građanski i ekološki aktivisti.

Komentarišući odluku Vlade da Ministarstvo ekonomije počne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji mHE na Bukovici, Bistrici, Murinskoj, Đuričkoj, Komoračkoj i Trepačkoj rijeci, Dragićević je ocijenio da je to iznuđen potez.

"Pritisak javnosti, posvećenost i požrtvovanost ekoloških i građanskih aktivista, kao i pravih NVO, bio je jedini razlog što je Vlada povukla odluku za izgradnju MHE na ovih šest rijeka", kazao je Dragićević agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, iako su brojne NVO, pa čak i Evropska unija u svojim izvještajima, ukazivale na nepravilnosti, Vlada je ignorisala apele i nije učinila ništa, sve dok građani nijesu izašli na teren i stali u odbranu rijeka.

"Možemo slobodno reći da je ovaj potez iznuđen, poslije do sada neviđene upornosti, hrabrosti i odlučnosti mještana sela koja gravitiraju oko Bukovice da ne dozvole potpunu devastaciju svoje rijeke, ali i borbe mještana Plava koji su fizičkim blokadama mašina i sudskim procesima uspjeli da spriječe investitore da devastiraju njihove rijeke“, naveo je Dragićević.

On je podsjetio da je veliki protest koji danas organizuju građani Bijelog Polja za za spas Bistrice i Lještanice naišao na veliku podršku i odobravanje građana i NVO, ali i Opštine Bijelo Polje, opozicionih i partija vlasti.

"Vlada je, dakle, na ovaj način pokušala da amortizuje široko nezadovoljstvo uzrokovano izgradnjom mHE na planinskim rijekama i potocima, i na ovaj način građani i priroda su odnijeli veliku pobjedu za zaštitu životne sredine, tradicije i prirodnih ljepota“, smatra Dragićević.

Na pitanje da li odustajanje od gradnje mHE na šest rijeka pokazuje koliko je moćan pritisak javnosti na donosioce odluka, Dragićević je rekao da je to samo jedan u nizu dokaza građanima da su oni nosioci državnosti, i da su oni ti koji, kad hoće, mogu da se pitaju i odlučuju.

On je podsjetio da je ove godine bilo više primjera kako pritisak javnosti, protesti i građanske inicijative mogu spriječiti negativne projekte po lokalne zajednice i Crnu Goru generalno.

"Poslije borbe za čemprese u Baru, uspješne odbrane Crnog jezera i Nacionalnog parka Durmitor, jučerašnjom odlukom građani su odbranili i sačuvali šest crnogorskih rijeka, a u toku je i velika inicijativa za zaštitu Zete od devastacije i izlivanja fekalija sa farme svinja kojom upravlja kompanija Niksen Čavor“, precizirao je Dragićević.

Na pitanje šta bi poručio građanima Crne Gore kada je u pitanju njihov uticaj na donosioce odluka, on je rekao da bi im poručio da se, kad im kažu da da je otpor uzaludan, bore još jače, i da se trude još više.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније