Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

21. 10. 2019. 16:23   >>  16:22

37 GODINA RADA

Prvi blok TE biće saniran do 2021. godine

Termoelektrana Pljevlja obilježava trideset sedam godina rada, a tim povodom, narednu godinu obilježiće početak ekološke sanacije prvog bloka, koji bi trebalo da bude završen do 2021, uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela. U ova dva vezana projekta biće uloženo preko 60 miliona eura.

Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu, saopštili sui z Elektroprivrede Crne Gore. Biće izgrađen i izvor toplote za grijanje grada i doniraće se  još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda.

“Podsjećamo da su na tender za izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka termoelektrane „Pljevlja“ dostavljene tri ponude. Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE „Pljevlja”, trebalo bi da bude realizovan do 2021. godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (TEP-RUP) u narednih 20 do 30 godina”, saopšteno je iz EPCG.

Rekonstukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017.godine.

“Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac vrijednom oko 20 miliona eura, i izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unaprijeđenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda”, navodi se u saopštenju.

Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, obezbjediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

“Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj“, obećavaju iz EPCG.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja -  Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost.

“Za prvih devet mjeseci 2019. godine Termoelektrana je proizvela 1.004.039 MWh, što predstavlja 5, 69 odsto više od planiranog za taj period, a kupovinom RUP-a postignut je željeni sinergetski efekat”, navodi se u saopštenju I dodaje da povodom dana Termoelektrane, Klub dobrovoljnih davalaca Elektroprivrede organizuje tradicionalnu akciju dobrovoljnog doniranja krvi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније