Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

25. 11. 2019. 12:09 >> 12:09

EBRD

Izvještaj o tranziciji biće predstavljen sjutra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstaviće sjutra u Podgorici Izvještaj o tranziciji 2019-20, pod nazivom Bolje upravljanje, uspješnije ekonomije, koji se bavi novim trendovima u upravljanju na nivou zemlje, regiona, opština i preduzeća.

Iz EBRD su kazali da je izvještaj posvećen pitanju upravljanja, koje se prožima kroz sve aspekte vlasti, donošenje odluka i odgovornosti, a govori i o kvalitetu institucija koje uspostavljaju pravila igre u društvu.

Izvještaj će predstaviti direktor za upravljanje i politička pitanja u EBRD, Milica Delević, viši ekonomista EBRD, Helena Schweiger i glavni regionalni ekonomsta banke za Zapadni Balkan, Peter Tabak.

Iz EBRD su podsjetili da je, prema podacima iz izvještaja, projektovani ekonomski rast Crne Gore umjereniji u ovoj i narednoj godini, ali da se očekuje da će privatne investicije u turizmu i energetici i dalje biti na visokom nivou. Rizici povezani sa slabijim rastom u EU ostaju, kako se navodi u izvještaju, značajni.

"Poboljšanje upravljanja javnim finansijama, reformisanje tržišta rada i javne uprave, kao i jačanje ekonomskih institucija ključni su prioriteti za tranziciju Crne Gore", rekli su iz EBRD.

Oni su dodali da su, generalno govoreći, EBRD regioni ostvarili značajan napredak od 90-ih godina prošlog vijeka, sa poboljšanjima postignutim u oblasti vladavine prava, efikasnosti vlade i kvaliteta javnih usluga i regulatornih sistema.

"Privrede zemalja u kojima EBRD realizuje investicije su nadmašile uporediva tržišta u razvoju. Ipak, tempo poboljšanja se usporio u posljednjih nekoliko godina i jaz u smislu upravljanju u odnosu na napredne ekonomije je i dalje veliki", navodi se u izvještaju.

Glavni ekonomista EBRD-a, Beata Javorcik, je u predgovoru izvještaja kazala da postoji značajna ekonomska i socijalna dividenda koja se može ostvariti kroz poboljšanja u upravljanju u zemlji, regionu i na nivou preduzeća.

"Obezbjeđivanje te dividende će podjednako zahtijevati odlučnost, viziju i liderstvo kod nacionalnih vlada, regionalnih lidera, menadžera i preduzetnika", rekla je Javorcik.

U izvještaju se navodi da neuspjeh u upravljanju ima svoju cijenu, kao i da nedostatak dobrog upravljanja izaziva nepredvidivost koja obeshrabruje investicije.

"To dovodi do niže konkurentnosti povezane sa cijenom korupcije i kreiranja neravnopravnog terena na kome su favorizovani oni povezani sa vladajućom elitom, a ostali stavljeni u nepovoljan položaj", objašnjeno je u izvještaju.

Povećana nejednakost koja proizlazi iz neadekvatnog upravljanja dala je povoda za opšte osjećanje nepravde i razočarenja u politike, a takvo nezadovoljstvo je, kako se navodi, uzrok emigracija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније