Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Objavio: I. P. ]

28. 11. 2019. 06:44 >> 06:49
1

ŽPCG

Minus manji 93%, očekuju milion putnika

Potrebno je da svi u Željezničkom prevozu (ŽPCG) daju doprinos optimizaciji poslovanja, da se ne bi opet pokretala mogućnost blokade računa i uvođenja stečaja, saopštio je Pobjedi predsjednik borda ove kompanije Eldin Mucević.

 

On je naveo da je ŽPCG u prva tri kvartala imao minus od 62.000 eura, 93,4 odsto manji nego lani u istom periodu.

Prihodi

"Prvih devet mjeseci ove godine ŽPCG bilježi konstantno povećanje prihoda od prodatih karata, iako je smanjen broj polazaka u lokalnom saobraćaju i ukinut međunarodni 'subotički' voz tokom ljetnje sezone. Povećane su i subvencije, a smanjeni su rashodi", kazao je Mucević.

On je naveo da je u ovom periodu prevezen 774.851 putnik i dodao da očekuju da do kraja godine prevezu milion putnika. Dodao je da ŽPCG ima nagomilani gubitak od deset miliona eura, koji je nastao u ranijem periodu neredovnim plaćanjem poreskih i obaveza prema dobavljačima.

"Dugovi su se nagomilavali zbog smanjivanja prihoda usljed konstantnog smanjivanja intenziteta saobraćaja, naročito međunarodnog, kao rasta troškova zbog povećanja broja zaposlenih, jer je preuzimanjem dijela radnika iz Željezničke infrastrukture i Željezničkog održavanja broj zaposlenih od 2012. do 2016. godine porastao sa 294 na 406", objasnio je Mucević i dodao da je do uvećanja dugova došlo i zbog povećanja troškova za održavanje starih voznih sredstava.

"U narednoj godini ćemo značajan dio sredstava od subvencija odvojiti za plaćanje starih obaveza tako da očekujemo da značajno smanjimo postojeći dug", istakao je Mucević.

U proteklih nekoliko godina ŽPCG je od mjesečnih subvencija i prihoda od prodaje karata uspijevao da redovno izmiruje zarade, dio poreskih obaveza iz prethodnih godina i da plaća određena investiciona održavanja. Podsjetio je da je ŽPCG nedavno od Vlade dobio 578.000 eura.

Dug

"Ta sredstva su u potpunosti iskorišćena za smanjivanje duga. Poreskoj upravi je uplaćeno 200.000 eura, firmi Gredelj i Lovćen osiguranju po 100.000, Željezničkoj infrastrukturi 70.000, Održavanju željezničkih voznih sredstava 30.000, zrenjaninskom Šinvozu 15.000, a ostalim povjeriocima 63.000 eura", precizirao je Mucević i podsjetio da je Vlada nedavno odobrila povećanje subvencija za još 2,3 miliona, pa će 2020. iznositi ukupno 6,3 miliona eura.

"Željeznica je kompleksan sistem i mora biti subvencionisana, što je slučaj svugdje u Evropi. U neposrednom okruženju u Srbiji i Hrvatskoj državne subvencije u ukupnim prihodima iznose 66 odsto, što će biti slučaj i u Crnoj Gori naredne godine", kazao je Mucević i podsjetio da je Vlada obezbijedila i garancije od 14 miliona eura za kupovinu tri nova elektromotorna voza.

Time će se, kaže on, stara vozna sredstva zamijeniti modernim i za održavanje znatno rentabilnijim vozovima.

Poručio je da će ŽPCG nastaviti sa politikom povećavanja prihoda i smanjenja troškova kako bi bili što rentabilnija, odnosno održivija kompanija.

"U ovoj godini smo smanjili broj zaposlenih kroz prekidanje ugovora na određeno i sporazumni raskid sa 402 na 378", istakao je Mucević i dodao da su još 23 zaposlena spremna za sporazumni raskid radnog odnosa, ali je ŽPCG neophodno 600.000 eura za isplatu otpremnina i poreskog duga.

Najavio je da 2021. godine počinje remont pruge kroz Srbiju, od Valjeva do granice sa Crnom Gorom u dužini od 200 km.

"Za očekivati je da će dolaziti do otežanog odvijanja saobraćaja i povremenog zatvaranja pruge što će neminovno dovesti i do pada prihoda od prodatih karata što će biti i razlog više da radimo na smanjenju troškova", upozorio je Mucević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније