Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

03. 12. 2019. 12:12   >>  12:11

PORESKA UPRAVA

Taksisti od 1. februara da imaju kase

Taksi prevoznici dužni su da od 1. februara naredne godine imaju poreske registar kase, poručuju iz Poreske uprave i dodaju da će pojačati kontrolu taksi prevoznika.

Poreska uprava obavijestila je taksi prevoznike koji posluju na teritoriji cijele Crne Gore da postoje svi preduslovi za primjenu ovih propisa i u djelatnosti taksi prevoza, te da su isti dužni da evidentiraju promet na zakonom propisan način. 

“Taksi prevoznici koji nijesu obveznici poreza na dodatu vrijednost, a koji promet proizvoda, odnosno usluga naplaćuju u gotovini, obavezni su promet iskazivati preko registar kasa ili putem posebnih računa, prethodno ovjerenih od strane nadležnog poreskog organa”, saopšteno je iz PU.

Poreska uprava je, kako poručuju, već godinama ulagala maksimalne napore da obezbijedi punu i neselektivnu primjenu zakonskih propisa, te pokazala razumijevanje prema stavu predstavnika taksi prevoznika da zbog specifičnosti taksi prevoza određeni tipovi poreskih registar kasa nijesu bili primjenjivi u taksi vozilima.

“Međutim, Mašinski fakultet, kao certifikacioni organ, izdao je potvrdu da četiri tipa poreskih registar kasa, koje se mogu fiskalizovati od strane ovlašćenih distributera u Crnoj Gori, u potpunosti zadovoljavaju tehničke i funkcionalne karakteristike propisane Uredbom o poreskoj registar kasi za primjenu u taksi vozilima”, poručuju iz PU.

Imajući u vidu sve to, iz PU, poručuju da su, ispunjeni svi tehnički preduslovi za primjenu propisa, te je potrebno da obveznici koji se bave djelatnošću taksi prevoza nabave poreske registar kase i izvrše fiskalizaciju istih podnošenjem zahtjeva za fiskalizaciju poreskom organu, a preko ovlašćenog servisa.

Službenici Poreske uprave izvršiće fiskalizaciju poreskih kasa u skladu sa čl. 20 Uredbe u ovlašćenom servisu najkasnije u roku od dva dana od dana prijema zahtjeva za fiskalizaciju.

“U cilju dosljedne i neselektivne primjene propisa prema svim poreskim obveznicima, uključujući i taksi prevoznike, Poreska uprava u narednom periodu, a počevši od 1. februara 2020. godine intenzivno će vršiti aktivnosti inspekcijskog nadzora obveznika koji se bave taksi prevozom, a prema obveznicima koji u ostavljenom roku ne usklade poslovanje sa Zakonom preduzimaće se mjere za sankcionisanje neregularnog poslovanja u vidu neposjedovanja poreskih registar kasa, neevidentiranja prometa ili neizdavanja fiskalnih računa”, zaključuje se u saopštenju PU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније