Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

10. 12. 2019. 06:46   >>  06:45

TOKOM LJETA

Skijališta prihodovala više od 200.000 eura

Tokom Ijetnje sezone, koja je u Sportsko-turističkom kompleksu Savin kuk trajala od 6. juna do 30. septembra, ostvaren prihod dostigao je 168.806 eura, dok je u Ski-centru Kolašin 1600 za period od 6. jula do 30. septembra iznosio 39.033 eura.

 

To se navodi u informaciji o rezultatima ljetnje turističke sezone koju je Vlada nedavno usvojila na svojoj sjednici. Kroz različite usluge, ova dva skijališta zajedno su inkasirala 207.839 eura.

Turistički centar Durmitor sa Žabljaka, čiji je vlasnik državni Investiciono-razvojni fond, u svom sastavu ima Sportsko-turistički kompleks Savin kuk na istoimenom durmitorskom vrhu.

Njega čine dvije dvosjed žičare i tri skilifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, kao i jednim dječjim ski liftom. Ljetnja turistička sezona na skijalištu ove godine je imala 109 aktivnih dana.

Tokom ljetnjeg režima rada, prodato je 17.676 karata. Konkretno, od 6. juna do kraja tog mjeseca izdato je 1.826 karata, a taj broj predstavlja deset odsto prometa žičare i avanturističkog parka.

U julu su prodate 4.943 karte, što predstavlja 28 odsto prometa, dok je tokom avgusta prodato 8.060 karata ili čak 46 odsto cjelokupnog prometa ljetnje sezone. U septembru su gosti ovog centra kupili 2.847 karata, odnosno 16 odsto prometa tokom ljetnje sezone.

U dokumentu se dalje navodi da najveće učešće u prometu od upotrebe žičare ima turistička vožnja za odrasle i iznosi 73 odsto. Turistička vožnja za djecu čini 14 odsto, turistička vožnja za grupe devet, a korišćenje avanturističkog parka četiri odsto cijelog prometa od upotrebe žičare i avanturističkog parka. Tako su prihodi tokom ljetnje sezone dostigli 168.806 eura.

„U toku je proces spajanja sa Skijalištima Crne Gore. Neizmirene obaveze do 30. septembra iznose 91.053 eura. Da bi Savin kuk mogao da obavlja djelatnost do okončanja spajanja, potrebno je obezbijediti sredstva za funkcionisanje, pripremu sezone, nabavku sirovina, obaveze za zarade zaposlenih, poreze, doprinose i ostale dažbine, te obaveze za električnu energiju, redovno održavanje osnovnih sredstava i drugo. Krucijalni problem svih centara u Crnoj Gori i dalje je infrastruktura za vještačko osnježavanje skijaških terena, zbog uticaja vremenskih prilika. Takođe, neupitna je potreba za širenjem kapaciteta skijališta u vidu novih staza i moderne skijaške infrastrukture”, precizira se u usvojenoj informaciji.

Glavna jedinica Skijališta Crne Gore je Ski-centar Kolašin 1600, koji je radio od 6. jula do 30. septembra.

Kako se navodi, žičara radi samo tokom sezone zimske, odnosno ljetnje dok restoran radi u kontinuitetu tokom cijele godine.

Prihodi od usluga na žičari tokom ljetnje sezone iznosili su 14.972 eura, a od ugostiteljskih 24.060 eura, što zajedno iznosi 39.033 eura.

Tokom ljeta prodate su 2.703 karte za turističku vožnju žičarom, promet po tom osnovu iznosio je 18.117, a prihod 14.972 eura.

Kad je u pitanju ugostiteljstvo, restoran Troglava na skijalištu Kolašin 1600 imao je promet od 22.252 eura, istoimeni kafebar 6.860. Zajedno su ostvarili 29.112 eura prometa, dok je prihod iznosio 24.060 eura.

Glavnina poslovnih prihoda stiže iz ugostiteljskih usluga, i to 62 odsto.

U informaciji se takođe precizira da je promet ovogodišnje zimske sezone, koja obuhvata period od januara do aprila, iznosio je 88.417 eura i predstavlja 64 odsto ukupnog prometa, dok je tokom ljeta od maja do septembra ostvarila preostalih 36 odsto.

„Kao glavni problem u radu navedena je neprilagođenost puta koji povezuje Kolašin i skijalište. Kako je skijalište u planinskom dijelu Kolašina, javlja se i problem sezonskog zapošljavanja kvalitetne radne snage”, ocjena je iz ovog dokumenta.

U Ski-centru Hajla ovog ljeta je organizovan niz različitih događaja. Zvanično je otvorena Park-šuma Brezovačko brdo, koja predstavlja i jedini gradski park u Rožajama. U njoj je takođe markirano pet kilometara staza za hodanje na krpljama.

„Iz skijališta su ukazali da, ukoliko se ne pruži finansijska podrška resornog ministarstva, biće prinuđeni da ne otvore zimsku sezonu na skijalištu”, jedan je od zaključaka u ovom segmentu ponude.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније