Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

16. 12. 2019. 07:34 >> 07:34

NAJVIŠE ALUMINIJUMA

PKCG: Izvezeno 84 miliona eura metala

Izvoz metalskog sektora od početka godine je iznosio 84,1 milion eura, što je 28 odsto učešća u ukupnom izvozu, saopšteno je Dnevnim novinama u Odboru udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore (PKCG).

 

U PKCG navode da se, prema posljednjim podacima koji se odnose na tri kvartala ove godine, najviše izvozio aluminijum i proizvodi od aluminijuma vrijedni više od 50 miliona.

“Najviše u Mađarsku 34,6 miliona eura, u Srbiju 7,2 miliona, Sloveniju 4,2 miliona, Albaniju 1,2 miliona i Tursku 994.400 eura”, precizirali su u PKCG.

U Odboru za metalurgiju navode da je izvezeno 23,3 miliona eura gvožđa i čelika. Od toga, na njemačko tržište je plasirano 7,2 miliona eura, u Tursku 6,7 miliona, u Albaniju 1,7 miliona eura, dok je u Italiju i Veliku Britaniju stiglo 1,7 miliona, odnosno 1,2 miliona eura. Kada je riječ o proizvodima gvožđa i čelika, do kraja septembra u Češku je izvezeno 1,5 miliona eura, Albaniju više od milion, BiH 997.700 i u Srbiju 994.600 eura.

“Vrijednost izvoza bakra i proizvoda od bakra iznosila je 4,8 miliona eura sa najvećim učešćem na tržište Italije od 1,9 miliona, na tržište Slovenije 1,5 miliona, Srbije 1,2 miliona eura. Izvoz olova i proizvoda od olova od januara do septembra 2019. godine iznosio je 125.600 eura”, naveli su u PKCG i dodali da se 95,2 odsto izvezlo na tržište Slovenije.

Vrijednost izvoza cinka i proizvoda od cinka, kako su dodali, koštala je 23.000 eura, od čega se 21.600 eura odnosila na italijansko tržište.

Kada je riječ o robnoj razmjeni osnovnih metala i metalnih proizvoda sa inostranstvom, tokom devet mjeseci ove godine, registrovan je pad od 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Ukupan izvoz metala i metalnih proizvoda je iznosio 84,1 miliona eura, što predstavlja pad od devet odsto, dok je uvoz tih proizvoda manji za 2,9 odsto i realizovan je u vrijednosti od 150,1 milion eura, odnosno 7,7 odsto ukupnog crnogorskog uvoza, rekli su u PKCG.

Crna Gora je, prema posljednjim podacima, do kraja avgusta proizvela 24.000 tona aluminijuma u vrijednosti od oko 39,5 miliona eura, od planiranih 36.973 tona. Kada je riječ o čeliku, proizvodnja tog metala je iznosila 12,35 miliona.

“U čeličani je proizvedeno 17.047 tona ingota, što je na nivou proizvodnje iz uporednog perioda 2018. godine. Do kraja godine planirana je proizvodnja 9.828 tona tečnog čelika. Proizvodnja kvalitetnog čelika u kovačnici bila je 11.205 tona, rekli su u PKCG.

Oni su istakli i da je u prerađivačkoj industriji, registrovan pad proizvodnje od 22 odsto kod proizvoda od ostalih nemetalnih minerala, kod osnovnih metala od 11,9 odsto, dok je proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina i uređaja, opala 5,5 odsto.

“U sektoru vađenje ruda i kamena, koji je prošle godine učestvovao sa 8,4 odsto u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, tokom osam mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne, zabilježen je pad u oblasti rudarstva od 5,5 i vađenja uglja za 0,3 odsto, dok je u oblasti vađenja ruda metala ostvaren rast od 27,7 odsto”, kazali su u PKCG.

U Odboru PKCG su naveli da je u crnoj metalurgiji aktuelna i proizvodnja odlivaka i specijalnih legiranih čelika.

“U proizvodnji odlivaka, EPT ingota, noževa za snjegočistače, prihodi bilježe rast od 20,70 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine, a očekuju se rezultati koji su iznad plana za ovu godinu. U proizvodnji kliznih poluležajeva, kliznih čaura i upornih prstenova za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, proizvodnja je iznosila 16,23 miliona jedinica, a vrijednost realizacije 5,78 miliona eura. Do kraja godine planirana je proizvodnja od 8,86 miliona jedinica u vrijednosti od 3,07 miliona, pa bi ukupna ostvarena vrijednost iznosila 8,85 miliona eura”, precizirali su u PKCG.

Oni dodaju da je ostvarena vrijednost proizvodnje u namjenskoj industriji iznosila 2,81 milion eura, dok je do kraja godine planirana proizvodnja u vrijednosti od 5,93 miliona eura.

Kada je riječ o narednoj godini, Odbor udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije biće fokusiran na unapređenju poslovnog ambijenta, praćenju i unapređenju zakonske regulative, saradnju sa državnim organima, edukativne i tekuće aktivnosti, kao i međunarodnu saradnju.

“Kada je riječ o metalnoj industriji, od izuzetnog značaja je unapređenje proizvodnje novih materijala uz korišćenje nanotehnologija, koje su zastupljene u svim sektorima. Neophodno je izvršiti istraživanja i obezbijediti pomoć akademske zajednice u cilju formiranja laboratorija kojima bi se unaprijedio finalni proizvod crnogorske metaloprerade”, zaključili su u PKCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније