Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

18. 12. 2019. 15:50 >> 16:34

PREDUZEĆE SVE PRAVNE RADNJE

Carević: SDT uzeo dokumentaciju WTE-a

Opština Budva preduzela je sve zakonske mjere i obavijestila Specijalno tužilaštvo da izdata garancija od 66 milona koje su dale Opština Budva i Vlada Crne Gore, a čiju je aktivaciju najavio austrijski koncern EVN, koji gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, ne postoji, kazao je predsjednik Opštine Budva Marko Carević, na današnjoj konfnerenciji za medije.

Carević je sazvao je hitnu konferenciju za štampu povodom najave njemačke kompanije WTE-EVN da će napustiti postrojenje za tretman otpadnih voda i aktivirati dvije garancije - jedne date od strane Vlade i jedne date od strane prethodnog opštinskog rukovodstva koja nije prošla skupštinsku proceduru, dok je treća garancija WTE prema Opštini Budva za kvalitet izvedenih radova prestala da važi 2014. godine i sad je nenaplativa.

Predsjednik budvanske Opštine je istakao da projekat nije urađen u skladu sa projektom, tehničkim i zakonskim regulativama te da je kao takav ostao sa dosta nedostataka koje je investitor trebalo da u prethodnom periodu otkloni ili primjereno umanji iznos iz Ugovora (DBFO).

Rad zajedničke komisije, dodao je Carević, koja je trebalo da utvrdi izvedeno stanje i iznos opravdanih potraživanja, bio je opstruiran od strane kompanije WTE, koja je pozivajući se na član protokola, jednostrano napustila rad Komisije i tražila aktivaciju garancija.

On je istakao da je o cijelom slučaju, imajući u vidu finansijske i ekološku dimenziju problema, obavijestio specijalnog državnog tužioca i da će preduzeti sve pravne radnje kako bi se problem riješio, opština izmirila svoje obaveze prema investitoru, a investitor obeshrabrio da jednostrano napusti postrojenje i dovede u pitanje ekološku bezbjednost opštine.

"Garanciju koju je Opština dobila ne postoji u arhivi Opštine Budva, a zavedena je u djelovodnom broju, tako da od Specijalnog tužilaštva i Vlade Crne gore tražimo da ta garancija, kao nešto što bi definitivno značilo krah za budžet Opštine i građane Budve ne bude procesuirana, jer nije izdata u skladu sa zakonskim procedurama", nagalasio je Carević, dodajući da jedva čeka arbitražu u Ženevi, prenosi RTV Budva.

"Neka ne misle da mi nemamo adute, da će sa nama lako proći koristeći ultimatum kao jedini jezik i način komunikacije. Za sad smo od njih dobili jedno pravno ništa i objekat koji je dosta tehnički neispravan", kazao je Carević.

Prema njegovim saznanjima, Specijalno državno tužilaštvo je već danas bilo WTE-u kako bi izuzelo određenu dokumentaciju koju u radu komisije predstavnici WTE-a nisu htjeli da daju na uvid.

Kako je istakao, njemački partner nije izveo ni približno radova koliko potražuje.

"Juče sam imao sastanak sa predstavnicima WTE-a i kao što ste vidjeli vrlo sam jasno rekao da da se zakoni države Crne Gore moraju poštovati", kazao je Carević dodajući da su se oni kao renomirana evropska kompanija na startu upustili u korupciju organizovane kriminalne grupe, da su to oni sami pisali i priznali, te da u takvom svijetlu vladajuća koalicija je od njh zahtjevala precizno i stvarno izvedeno stanje, prenosi RTV Budva.

Carević je podsjetio da je Opština Budva u petak, 13. decembra u 15 sati i 23 minuta dobili ultimatum od strane njemačke kompanije, da će aktivirati garanciju od 29,3 miliona koju je dala Vlada, garanciju od 4,2 miliona koju je dala Opština Budva 2010. godine, kao i garanciju od 66 miliona koju je potpisao tadašnji predsjednik Rajko Kuljača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније