Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

15. 01. 2020. 08:08   >>  15:18 8

VUJOVIĆ SAOPŠTIO

Radovi na tri mosta kad dozvoli vrijeme

Na prvoj dionici autoputa Bar-Boljare završeno je 86 odsto radova, tuneli su u završnoj fazi, dok se radovi na spajanju tri mosta očekuju nakon što to dozvole vremenske prilike, saopštio je direktor PJ Autoput Bar-Boljare Goran Vujović.

 

Vujović je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) saopštio da na današnji dan imaju spojene 34 rasponske konstrukcije mostova.

"Tuneli su u završenoj fazi, od grubih betonskih građevinskih radova preostala je lijeva cijev tunela Mateševo, gdje je ostalo nekih 100 metara betonske obloge. U toku su radovi na postavljanju ivičnjaka na drenažama. Ti radovi su preko 95 posto završeni. Počela je priprema za izradu posteljice i tampon slojeva koja prethodi asfaltnoj podlozi. Na mostovima danas imamo 17 mostova spojenih duplih, dakle 34 rasponske konstrukcije su spojene i betonirane. Ostala su nam mostovi Tara 2, Uvač 4 i Lutovo koji nijesu spojeni. Lutovo se očekuje narednih 15-ak dana. Sve spremno je za betoniranje, čekaju se vremenski uslovi. Tara 2 i Uvač 4 su zavisni od temperaturnih promjena, očekujem radove u martu, prije toga teško", rekao je Vujović.

Do danas, kako je rekao, na autoputu imamo šest kilometara asfaltiranog prvog sloja BNS-a. Počelo se, kaže Vujović, sa elektro-mašinskim instalacijama.

"To su ljepši radovi, radovi na opremanju i instalacijama. Na dosta tunela je već postavljena ventilacija, postavljeni su držači kablova, razvučeni su optički kablovi, to je tzv. šminkanje, i do sada je završeno 20 posto radova", rekao je Vujović.

Govoreći o mostu Moračica, on kaže da je bilo zadovoljstvo raditi na takvom projekti koji je, kako je istakao, "ključni objekat na trasi od kog je sve zavisilo".

"Kad je most spojen svima nam je laknulo, jer nam je otvoren bio front radova", rekao je Vujović, uz napomenu da je brzina na autoputu ograničena na 100 km/h.

Vremenski uslovi im, kako kaže, prave velike probleme na drugoj polovini trase, gdje su temperaturne razlike velike.

"Tamo je već -15 stepeni, što otežava radove spolja, posebno betonske radove", istakao je Vujović.

Vožnja autoputem ima određene specifičnosti. Prvo i osnovno pravilo - učesnik u saobraćaju mora pažljivo pratiti horizotnalnu i vertikalnu signalizaciju, bilo da se radi o uključenju ili isključenju s autoputa, kao i preporučene i dozvoljene brzine.

O svemu tome je za TVCG govorio sudski, saobraćajni i mašinski vještak Igor Radojević.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније