Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

24. 01. 2020. 07:34   >>  07:34 1

U 4 GODINE

Telekomunikacioni operatori uložili 330 miliona

Crnogorski telekomunikacioni operatori investirali su u posljednje četiri godine više od 330 miliona eura, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) Darko Grgurović.

 

On je najavio da postoji interesovanje stranih investitora naročito za trenutno slobodne radio-frekvencijske resurse.

“Od 2016. do 2018. godine prosječno je godišnje investirano 43 odsto ukupnih prihoda sektora. U članicama Evropske unije investicije se na godišnjem nivou kreću od 12 do 15 odsto prihoda u sektoru elektronskih komunikacija”, kazao je Grgurović i dodao da su lani planirane investicije operatora od 33,7 miliona, a ove godine 25,5 miliona.

Prema njegovim riječima, najveći operatori Crnogorski Telekom, TeLenor, M-tel, Telemah i Radio-difuzni centar su lani nastavili sa ulaganjem u razvoj mreža što je osnova i za razvoj i pružanje kvalitetnih elektronskih servisa.

Dodao je da su koristeći pogodnosti pripadnosti velikim telekomunikacionim grupama, mobilni operatori u Crnoj Gori prepoznati kao regionalni lideri u primjeni novih tehnologija.

“Crna Gora se po stepenu pokrivenosti stanovništva signalom mobilnih mreža može porediti sa najrazvijenijim zemljama Evrope”, istakao je Grgurović.

Naveo je da je pokrivenost stanovništva GSM signalom 99 odsto, dok ukupna pokrivenost signalom UMTS i LTE mreža iznosi 97 do 98 odsto, što Crnu Goru svrstava u red zemalja sa izuzetno dobrom pokrivenošću.

“Uslugama fiksne telefonije zadovoljno je 76,4 odsto ispitanika dok je stepen zadovoljstva cijenama usluga 62,8 odsto. Nivo zadovoljstva korisnika uslugama mobilnih mreža iznosi 88,8 odsto, a cijenama 71,6 odsto”, precizirao je Grgurović.

Podsjetio je da je EKIP lani pustio u rad sistem za mjerenje i analizu kvaliteta usluge pristupa internetu ,,EKIP NetTest”, koji omogućava mjerenje parametara kvaliteta usluge pristupa internetu u fiksnim i mobilnim mrežama.

“Agencija je razvila veb aplikaciju za pomoć korisnicima prilikom izbora usluga 'Kalkulator' interaktivni alat za poređenje ponuda fiksne i mobilne telefonije, pristupa internetu, distribucije TV i radio programa i kombinovanih paketa navedenih usluga. 'Kalkulator' korisniku, na osnovu podataka o željenoj usluzi i podataka koje su unijeli operatori daje rang listu najpovoljnijih usluga koje odgovaraju njegovim zahtjevima”, pojasnio je Grgurović i dodao da su obezbijedili direktan telefon za kontakt sa korisnicima, kao i posebnu adresu na sajtu www.ekip. me C,Korisnici pitaju”) i stranicu „zaštita korisnika”, a da odgovaraju u najkraćem roku.

Ocijenio je da je domaće tržište elektronskih komunikacija stabilno i dugoročno predvidljivo, što su i zahtjevi investitora.

Naveo je da su lani imali sastanke sa investitorima zainteresovanim za ulazak na naše tržište. Ispitivali su sigurnost tržišta, funkcionalnost bankarskog sektora i platnih transakcija u zemlji i inostranstvu, regulatorni okvir tržišta rada i saobraćajnu povezanost.

“Zadovoljni su preliminarnim stanjem i nastaviće dalje aktivnosti u vezi sa započinjanjem konkretnih ulaganja radi pružanja elektronskih komunikacionih usluga i izgradnje mreža, kao i raznih servisa poput video nadzora, raznih senzorskih mreža i pametnih gradova, čak i mogućeg otvaranja pojedinih proizvodnih fabričkih postrojenja”, kazao je Grgurović i naglasio da su potencijalni investitori naročito zainteresovani za trenutno slobodne radio-frekvencijske resurse i one koje će biti predmet dodjele u narednim godinama.

“O eventualnom ulasku novog operatora koji će donijeti novu vrijednost na naše tržište, možemo razmišljati u nekom srednjoročnom periodu od dvije do četiri godine”, najavio je Grgurovič.

Korisnici podnesu 50 žalbi mjesečno

On je saopštio da u prosjeku EKIP-u korisnici podnesu 50 žalbi mjesečno.

“Imajući u vidu broj korisnika i osnove po kojima mogu da podnesu žalbu cijenimo da je ovo izuzetno mali broj žalbi i da su prava I interesi korisnika elektronskih komunikacionih usluga zaštićeni”, rekao je Grgurović.

U prošloj godini je, kaže, procenat žalbi koje su se okončale obustavom postupka kod Agencije znatno uvećan, zahvaljujući prvenstveno posredovanju koje Agencija odradi u postupku rješavanja po žalbi korisnika sa operatorom.

Nemaju zvanične informacije o integrisanju operatora

Grgurović je naveo da u EKIP-u za sada zvanično nemaju nikakvih informacija o eventualnim promjenama na tržištu elektronskih komunikacija po pitanju integrisanja postojećih operatora.

“U prethodnim mjesecima su se nezvanično mogle čuti različite priče i scenariji, neki od njih bi bili izuzetno povoljni za dalji razvoj našeg tržišta elektronskih komunikacija, dok bi drugi bili nepovoljni. U slučaju da dobijemo neku inicijativu ili plan po ovom pitanju, EKIP će u skladu sa svojim nadležnostima uraditi neophodne analize, preduzeti zakonima propisane mjere i dati jasan stav i mišljenje u vezi sa takvom inicijativom”, kazao je Grgurović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније