Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

07. 03. 2020. 22:55 >> 22:55
1

O ENERGETICI

Primjedbe na nacrt Zakona u narednih 20 dana

Ministarstvo ekonomije objavilo je poziv za sprovođenje javne rasprave za izradu Nacrta izmjena i dopuna zakona o energetici i pozvalo zainteresovane da u narednih 20 dana dostave svoje primjedbe, predloge i sugestije.

Primjedbe, predlozi i sugestije se mogu dostaviti na obrazcu propisanom uredbom o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija.

Zakonom o energetici definisane su energetske djelatnosti i uređeni uslovi i način njihovog obavljanja zbog kvalitetnog i sigurnog snabdijevanja krajnjih kupaca i podsticanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, kao i način organizovanja i upravljanja tržištem električne energije i gasa.

Izmjene i dopune Zakona o energetici se, kako je objašnjeno, donose u cilju pojednostavljenja i skraćenja postupka priključenja objekata korisnika na elektroenergetski sistem, preciziranja zakonskog okvira za berzanski oblik trgovanja električnom energijom, kao i usklađivanja postupka izdavanja i korišćenja garancija porijekla sa pravilima evropskog udruženja organizacija koje izdaju garancije porijekla.

"Izmjenama se preciziraju odredbe kojima se uređuje obavljanje energetskih djelatnosti u oblasti gasa i toplotne energije i propisuju povoljniji uslovi za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora ili visokoefikasne kogeneracije za sopstvene potrebe", navodi se u obrazloženju.

Iz Ministarstva su kazali da će se izmjenama i dopunama Zakona obezbijediti uslovi za efikasnije funkcionisanje tržišta električne energije, kao i potpuna nezavisnost operatora prenosnog sistema električne energije.

Zakon o energetici je, kako je objašnjeno, usklađen sa ključnim zahtjevima relevantnih direktiva EU iz oblasti energetike.

Pojedinim izmjenama i dopunama Zakona biće obavljeno dodatno usklađivanje sa zahtjevima direktiva o zajedničkim pravilima za unutrašnje tržište električne energije i prirodnog gasa, kao i regulative o upravljanju energetskom unijom i djelovanjem u području klime.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније