Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

20. 03. 2020. 13:07 >> 13:06

EVROPSKI SUD

Odbijen zahtjev za revizijom presude KIPS-a

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je zahtjev za revizijom presude KIPS DOO i Drekalović protiv Crne Gore za pravično zadovoljenje kojom je KIPS tražio da mu država isplati 67 miliona, umjesto dosuđenih 4,5 miliona, čime je ova presuda postala pravosnažna. To je saopštila zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić.

 

Na ovu odluku, kako je saopštila, stranke nemaju pravo žalbe. Presuda će biti prevedena i objavljena.

Evropski sud je donio dvije presude u predmetu KIPS DOO i Drekalović protiv Crne Gore. U glavnoj presudi od 26. juna 2018. godine,Evropski sud je odlučio o meritumu predmeta i utvrdio povrede prava na pravično suđenje i prava na djelotvorni pravni lijek Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i povredu člana 1 Protokola br.1, zaštita imovine, uz Konvenciju.

“U presudi o pravičnom zadovoljenju od 22. oktobra 2019.godine, Evropski sud je obavezao državu Crnu Goru da plati preduzeću KIPS DOO („prvi podnosilac predstavke“) ukupan iznos od 4,5 miliona eura na ime izgubljene dobiti zbog povrede člana 1 Protokola br.1 uz Konvenciju”, navodi se u saopštenju.

Nakon donošenja presude o pravičnom zadovoljenju, KIPS je 17. februara 2020. godine, u skladu sa Pravilom 80 Poslovnika Suda, podnio zahtjev za revizijom presude.

“U zahtjevu je u bitnom istakao da se ne može prihvatiti stanovište Evropskog suda iz pobijane presude da je prvi podnosilac predstavke trpio izgubljenu dobit samo za period od dvije godine, tj.2006. i 2007.godine, te da je presuda zasnovana na netačno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju. Konkretno, prvi podnosilac predstavke je smatrao da izgradnjom drugog tržnog centra na teritoriji Glavnog grada Podgorica – TC Cijevna, nije prestala povreda imovinskih prava, te da je iznos pravičnog zadovoljenja morao biti znatno veći od dosuđenog”, navodi se u saopštenju.

U tom smislu, dostavio je relevantnu dokumentaciju.

“Naročito izvještaj Centra za forenzička istraživanja od 6. februara 2020.godine, prema kojem je iznos pravičnog zadovoljenja opredijelio, i to: na ime izgubljene dobiti iznos od 43,6 miliona eura, a na ime zatezne kamate za period od 01.01.2007.godine – 31.01.2020.godine iznos od 23,5 miliona, što u ukupnom iznosi 67,1 milion eura”, saopštila je Pavličić.

Kolegijum sudija je donio odluku da odbije taj zahtjev.

“Odluka o odbijanju zahtjeva se ne donosi sa posebnim obrazloženjem, iz razloga što je kolegijum sudija nakon ispitivanja dostavljene dokumentacije očigledno utvrdio da je predmetni zahtjev neosnovan, odnosno da ne postoje nove činjenice koje bi po svojoj naravi mogle odlučno uticati na ishod spora, te ne postoji razlog da se presuda iznosi pred Velikim vijećem”, navodi se u saopštenju.

 Ovom odlukom je potvrđena presuda o pravičnom zadovoljenju, a naročito u dijelu koji se odnosi na visinu izgubljene dobiti koju je trpio KIPS  zbog povrede njegovih imovinskih prava.

“Na taj način je i u konačnom prihvaćena argumentacija iznijeta u pravnoj odbrani države u ovom postupku, prema kojoj je prvi podnosilac trpio štetu u poslovanju samo u periodu od dvije godine, u kom dijelu je i opredijeljena visina pravičnog zadovoljenja”, zaključila je Pavličić.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније