Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, objavila J.B.Č. ]

31. 03. 2020. 15:08   >>  15:07 1

MLJEKARSKA INDUSTRIJA

Prioritet dati domaćim proizvodima

Predstavnici mljekarske industrije iz Crne Gore uputili su molbu premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu poljoprivrede da im pomognu u teškoj situaciji, nastaloj zbog epidemije koronavirusa.

Prerađivači mlijeka pozvali su trgovinske firme da povećaju prodaju domaćih mliječnih proizvoda i ostalih prehrambenih artikala, dok od kupaca sa većim dugovanjima očekuju da izmire obaveze.

Direktorka nikšićke Mljekare Srna, Zorka Šljukić, u ime prerađivača mlijeka iz Crne Gore, pozvala je i potrošače da kupuju domaće mliječne i ostale proizvode, kako bi bila sačuvana proizvodnja u mljekarskoj industriji i preradi hrane i pića.

”U mljekarskoj industriji u Crnoj Gori trudimo se da pomognemo jedni drugima koliko možemo i otkupimo višak mlijeka, ali je sada to nemoguće zbog većih zaliha na lageru”, objasnila je Šljukić.

Ona je dodala da bi Mljekara Srna i još neki prerađivači izvezli sirovinu u zemlje regiona, bez obzira na cjenovnu nerentabilnost, ali da ni to nije moguće, jer su i kod njih zatrpani zalihama.

Šljukić je podsjetila da su zbog preventivnih mjera u državi zatvoreni ugostiteljski objekti, vrtići, škole, studentski domovi‚ zdravstveno-rekreativni centri i pojedina prodajna područja, kao Opština Tuzi, gdje su prodavali značajne količine mlijeka na dnevnom nivou.

”I pored naših napora, pronalaženja tehnoloških rješenja, pravljenja zaliha proizvoda koji imaju duži rok trajanja, teško ćemo održati kontinuitet otkupa, zbog smanjene potrošnje izazvane epidemijom koronavirusa i nemanja prostora za realizaciju gotovih proizvoda”, poručila je Šljukić.

U mljekarskom sektoru očekuju da će svi pokazati razumijevanja za nastalu situaciju kako bi bio omogućen redovan otkup sirovog mlijeka, čime bi se pomoglo i poljoprivrednim proizvođačima da lakše prebrode krizu, ali i da se sačuva domaća proizvodnja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније