Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

11. 04. 2020. 17:37 >> 17:40
1

USSCG

Podržavaju mjere podrške privredi, ali traže korekcije

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) daje snažnu podršku predloženim mjerama podrške preduzećima, zaposlenima i građanima u periodu epidemije zarazne bolesti Covid-19, ali predlaže određene korekcije, saopštio je predsjednik USSCG Srđa Keković.

Prvu mjeru koja se odnosi na subvenciju za isplatu zarada zaposlenima u privrednim subjektima (preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća – MSSP) u tzv. zatvorenim djelatnostima, kako je saopštio, treba korigovati na način da se svim zaposlenima, koji rade u privrednim subjektima koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili dobit do 30.000 eura (ili su poslovali sa gubitkom), subvencionira zarada u visini 70 odsto prosječne  zarade u Crnoj Gori i 100 odsto poreza i doprinosa na taj iznos, a da se zaposlenima, koji rade u privrednim subjektima koji su prethodne godine ostvarili dobit veću od 30.000 eura, subvencionira zarada u visini 100 odsto bruto minimalne zarade u Crnoj Gori.

“Predlažući ovu korekciju u potpunosti smo svjesni činjenice da ona značajno povećava finansijski izdatak za predloženi set mjera i da, na drugoj strani, treba voditi računa o održivosti Budžeta, ali ga smatarmo nužnim i opravdanim iz više razloga”, navodi se u saopštenju.

Prvenstveno, kako objašnjava Keković,  iz razloga što obuhvata najranjivije privredne subjekte (preduzetnike, mikro i mala preduzeća) koji nemaju akumulirani kapital, pa time ni mogućnost da obezbijede isplatu zarada zaposlenima u uslovima kada im je izrečenom mjerom zabranjen rad.

“Osim toga, suštinski cilj ove mjere je da se, u periodu zabrane djelatnosti, tim zaposlenima obezbijede sredstva za zadovoljenje osnovnih životnih potreba: ishrana, plaćanje računa za komunalije, plaćanja zakupa stana, otplata kredita, školarina, zdravstvena njega…, jer ništa od navedenog nije luksuz. Sve ovo zaposleni ne mogu obezbijediti sa iznosom od cca 160 eura, koliko je predloženo od strane Radne grupe”, kazao je Keković.

Takođe, kaže, treba imati u vidu da ti zaposleni i njihove porodice, pogotovu u ovom vremenu zabrane kretanja, nemaju drugih izvora prihoda, kao i da su mnoge porodice pogođene jer su, često, izdržavaoci porodice zapošljeni u tzv. zatvorenim ili ugroženim djelatnostima, ili su ostali bez ikakvog primanja jer su bili u faktičkom radnom odnosu (rad na crno).

U USSCG smatraju da mjeru koja se odnosi na subvenciju za isplatu zarada zaposlenima koji su upućeni u samoizolaciju ili karantin i zaposlenima koji su koristili plaćeno odsustvo kao roditelji djeteta koje nije starije od 11 godina, takođe treba korigovati na način da Fond za zadravstveno osiguranje (moguće i centri za socijalno staranje u slučaju plaćenog odsustva jednog od roditelja) refundiraju poslodavcima iznos naknade zarade koja se isplaćuje prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju za zaposlene koji se nalaze na privremenoj spriječenosti za rad uslovljenom karantinskom bolešću.

"Obje navedene mjere moraju obuhvatiti subvencije zarada zaposlenih za mjesec mart, to jest od trenutka uvođenja privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti".

U USSCG traže da se uvede i nova mjera koja bi podrazumijevala obavezu poslodavaca u ugroženim djelatnostima da zaposlenima, koji su angažovani po ugovorima o radu na određeno vrijeme, produže ugovore o radu za period 90 dana uz obavezu države da poslodavcima subvencioniše zarade u iznosu 100 odsto bruto iznosa minimalne zarade;.

"Uvesti novu mjeru kojom bi država dala garanciju preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, koji nemaju kolateral, za uzimanje kredita kod IRF-a, a koji su u prethodnom periodu uredno izmirivali poreske obaveze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje".

Traže i da se mjera kojom je o svim nezaposlenim licima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koja ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje opredjeljena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 50 eura, koriguje tako da se sa tom pomoći obuhvate korisnici invalidske, srazmjerne i porodične penzije, koji primaju penziju manju od 128,28 eura.

"Naime, prva mjere podrške penzionerima sa najnižim penzijama nije obuhvatila naprijed navedene korisnike penzija od kojih veliki broj lica prima penziju i ispod 100 eura, što mjeru čini nepravednom i nepotpunom, jer nije postignut krajnji cilj koji se tom mjerom želio postići, a to je jednokratna novčana pomoć najugroženijim penzionerima u vremenu izolacije. Mjerom jednokratne pomoći od 50 eura posebno bi morala biti obuhvaćena lica kojima, nakon 13.03.2020. nijesu produženi ugovori o radu na određeno vrijeme, a koji zbog nastale situacije nijesu u mogućnosti da se prijave na evidenciju nezaposleni..."

USSCG traži i korekciju mjere kojom su predviđene olakšice za izmirivanje računa za električnu energiju za socijalno ugrožena domaćinstva i smatraju da je treba korigovati na način da se u periodu trajanja epidemije za 50 odsto umanje cjelokupnog iznosa računa za električnu energiju i vodu, i da se proširi na domaćinstva čiji zaposleni rade u zatvorenim djelatnostima.

"Uputiti apel svim privrednim subjektima koji su poslovali sa profitom da dobit ostvarenu u 2019. godini reinvestiraju u privredu".

Iz USSCG očekuju da subvencije za neto zarade budu isplaćivane preko tekućih računa zaposlenih.

"Takođe, očekujemo da ćete prije usvajanja ovog seta mjera organizovati još jedan krug konsultacija sa socijalnim partnerima, te da ćete nas, kao socijalnog partnera, aktivno uključiti prilikom koncipiranja novih ili korigovanja postojećih mjera. Pozivamo i podržavamo Vladu da u periodu trajanja epidemije koronavirusa istraje na programu podrške poslodavcima u cilju očuvanja radnih mjesta, a da sredstva obezbijedi iz donacija i preusmjeravanjem budžetskih sredstava namijenjenih za kapitalne investicije, tekuće rezerve, izdatke za građevinske objekte i dr., te u konačnom i kroz solidarno odricanje svih nas u korist onih kojima je pomoć u ovom teškom trenutku najneophodnija", zaključuje se u saopštenju USSCG koje potpisuje generalni sekretar Srđa Keković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније