Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: R.B. ]

26. 04. 2020. 08:28   >>  08:27

RADOVI USPORILI

Kinezima isplaćeno 671,5 miliona eura

Pandemija korona virusa otežala je izvođenje radova na izgradnji auto-puta Bar-Boljare i uticala na planiranu dinamiku gradnje i za očekivati je da će imati uticaj na rok za završetak prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja. Prema podacima ovog Vladinog resora za glavne i naknadne radove na auto-putu do sad je isplaćeno 671,5 miliona eura.

Budžetom za ovu godinu je za plaćanje glavnom izvođaču radova na prioritetnoj dionici auto-puta, kineskoj kompaniji CRBC, opredijeljeno 137 miliona eura.

"S obzirom na otežano funkcionisanje, otežano snabdijevanje materijalom i opremom, nedostatak radne snage, za očekivati je da je dinamika izvođenja radova u ovoj godini znatno slabija od planirane što može imati i svoj odraz u krajnjem roku realizacije, a što će biti tretirano u skladu sa relevantnim ugovornim procedurama", kazali su iz Ministarstva saobraćaja, ne precizirajući koliko će kasniti izgradnja prioritetne dionice auto-puta.

Iz Ministarstva su naveli da se u prethodnom periodu iz Kine vratilo više od 100 radnika kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici.

"Svi kineski radnici koji su se vratili ispoštovali su preporuke i mjere propisane od strane nadležnih zdravstvenih organa", rekli su iz Ministarstva.

Iz ovog Vladinog resora su naveli da je trenutno prema izjavi predstavnika CRBC u Kini spremno za povratak oko 480 kineskih radnika.

"Ti radnici usljed ograničenja u transportu nijesu u mogućnosti da dođu u Crnu Goru. Izvođač radova angažovanjem domaćih podizvođača i domaćih radnika nastoji da nadomjesti nedostajući dio radne snage", saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Iz kompanije CRBC su sredinom februara Pobjedi saopštili da je većina tih radnika otputovala za Kinu prije izbijanja korona virusa, jer je kompanija CRBC pravila planove u skladu sa redovnim godišnjim odmorom radnika koji putuju u svoju domovinu za proslavu Kineske nove godine i ostaju tamo do početka marta.

Iz Ministarstva dodaju da su na gradilištu auto-puta trenutno angažovana 834 radnika, od čega su 474 kineski državljani, dok je 360 radnika angažovano od strane podizvođača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније