Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: R.B. ]

29. 04. 2020. 18:12 >> 18:11
1

USSCG

"Inicijativa UPCG napad na prava zaposlenih u trgovini"

Inicijative Unije poslodavaca (UPCG) za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kao i za njegovu suspenziju, predstavljaju napad na radna prava zaposlenih u trgovini, sektoru u kojem su ona najugroženija, saopštili su predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG).

„Navedene inicijative smatramo još jednim napadom na radna prava zaposlenih u trgovini, sektoru gdje su ona najugroženija, gdje radnici gotovo konstantno rade prekovremeno, sa samo jednim slobodnim danom u toku mjeseca, bez prava na slobodan dan u vrijeme državnih i drugih praznika i gdje nerijetko jedan zaposleni obavlja poslove dvoje ili troje radnika“, naveli su iz USSCG.

Oni su, u dopisu ministarki ekonomije Dragici Sekulić, kazali da ih dodatno čudi inicijativa UPCG za suspenziju člana 35a Zakona zbog situacije izazvane epidemijom koronavirusa, pogotovo ako se uzme u obzir da je upravo veliki dio trgovačkih objekata bio u prilici da nesmetano radi i privređuje za vrijeme mjera sprečavanja širenja zaraze.

„Dakle, ogroman broj zaposlenih u trgovini, sa akcentom na prehrambene prodavnice, bili su na prvoj liniji odbrane u ovim teškim danima, te su istovremeno bili posljednji kojima je skraćeno radno vrijeme, a prvi kada je u pitanju popuštanje mjera i produžetak radnog vremena i to do 22 sata“, naveli su predstavnici USSCG u obraćanju Sekulić, povodom saznanja da Ministarstvo ekonomije razmatra inicijativu UPCG o ukidanju neradne nedjelje.

Iz USSCG su dodali da je veliki broj trgovačkih preduzeća obavljao plasman i prodaju proizvoda putem online trgovine, odnosno preko interneta.

Oni su kazali da ih čudi i zabrinjava činjenica da će Ministarstvo ekonomije uopšte uzeti u razmatranje takvu inicijativu, s obzirom na to da USSCG već više od deset godina pokušava da se izbori za poštovanje 40-satne radne sedmice i za pravo zaposlenih na slobodan dan u toku sedmice i u dane državnih i drugih praznika.

U USSCG smatraju da je izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini bila način oporavka sumorne slike nedostojanstvenog rada zaposlenih u sektoru trgovine, imajući u vidu činjenicu da su tu radna prava najugroženija u Crnoj Gori.

„Želimo da vjerujemo da nakon svega, nećete pružiti podršku inicijativi UPCG i dozvoliti da se još jedna kriza prelije preko leđa onih koji su najslabiji i najugroženiji“, zaključuje se u dopisu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније