Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

05. 06. 2020. 06:29 >> 06:27

IZVJEŠTAJ VLADE

Realizovano 608 miliona eura javnih nabavki

Obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama u prošloj godini su ugovorili ukupno 715,6 miliona eura nabavki, od čega su 608 miliona javne, a nabavke električne energije i uglja 107,4 miliona eura, navodi se u izvještaju koji je usvojila Vlada.


Kako je saopšteno nakon sjednice, u Izvještaju o javnim nabavkama za prošlu godinu navodi se da nabavke i javne nabavke imaju značajno učešće u bruto društvenom proizvodu u Crnoj Gori.

"Sa učešćem nabavki u prošloj godini od 14,58 odsto BDP-a i učešćem javnih nabavke od 12,39 odsto BDP-a“, precizirali su iz Vlade.

Posebno je naglašeno da, u odnosu na uporedne podatke javnih nabavki u prethodnim godinama, 608 miliona javnih nabavki u Crnoj Gori u prethodnoj godini predstavlja najveći iznos koji je realizovan kroz ovaj sistem od 2007. godine, od kada se prati ta oblast.

Najveći broj postupaka je, kako se navodi, sproveden putem otvorenog postupka, kao najtransparentnijeg, kojim se ostvaruje najveći nivo konkurencije u iznosu od 83,46 odsto.

Broj postupaka sprovedenih putem nabavke male vrijednosti je 13,18 odsto, hitne nabavke 2,87 odsto i pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje 0,43 odsto.

„Posebno je značajan podatak u dijelu kreiranja preduslova za jači ekonomski razvoj, da u sistemu javnih nabavki dominiraju sa 90 odsto domaći ponuđači“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније