Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

21. 07. 2020. 07:15 >> 07:13
1

PLAN KONCESIJA

HE Komarnica će zapošljavati 100 do 150 radnika

HE Komarnica, čija instalisana snaga treba da bude 170 MW, a izgradnja da košta 246 miliona eura, trebalo bi da zapošljava od 100 do 150 radnika. To je navedeno u Planu koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju hidroelektrana u Crnoj Gori za 2020.



Planom koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici je predviđeno davanje samo jedne koncesije - za HE Komarnica.

"Hidroelektrana Komarnica redom veličine instalisane snage pripada klasi postojećih velikih proizvodnih objekata, kod kojih se broj zaposlenih kreće između 100 i 150 - HE Piva i Perućica, TE Pljevlja. Osim direktnog uticaja na zaposlenost u fazi eksploatacije, HE Komarnica imaće i indirektne uticaje na eksterne uslužne djelatnosti, kao i dodatne sadržaje predviđene višenamjenskim planom", ocijenjeno je u Vladinom dokumentu, prenosi Pobjeda.

Koncesiono područje ovog objekta je unutar Detaljnog prostornog plana višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici površine 5577 hektara.

Prostire se na teritoriji opštine Šavnik - KO Dubrovsko, Duži, Petnjica, Mljetičak, Šavnik, Mokro i Plužine - KO Gornja i Donja Brezna, Bajovo Polje i Duba.

U planu se konstatuje da se ukupne energetske potrebe po stanovniku u Crnoj Gori u periodu 2017-2020. godine kreću oko 55 gigadžula (GJ).

"U poređenju sa globalnim prosjekom iz 2016. godine (78 GJ po stanovniku), očigledno je da potrošnja energije ima potencijal značajnog rasta. Konzervativne projekcije, zasnovane na značajnoj upotrebi fosilnih goriva, ukazuju na godišnju potrebu od 100 GJ po stanovniku, za komforan život. Međutim, čak i projekcije zasnovane na neophodnosti primjene mjera energetske efikasnosti i elektrifikaciji, kao osnovnoj pretpostavci primjene principa održivog razova u energetici, ukazuju na to da potrošnja energije po stanovniku, koja garantuje visok stepen razvoja jedne ekonomije i komforan život pojedinca, ne može biti niža od 75 GJ. Iz navedenog je jasno da je obezbjeđenje dodatnih količina energije preduslov privrednog razvoja i rasta ekonomije, kao i kvaliteta života građana", ocijenjeno je u dokumentu.

Obezbjeđenje tih količina moguće je uvozom ili izgradnjom proizvodnih kapaciteta.

"Prema podacima iz Energetskog bilansa za 2020. od ukupnih potreba za energijom, Crnoj Gori je u 2018. godini nedostajalo 36 odsto, u 2019. godini 37,4 odsto. Ovaj procenat, prema Monstatu za 2019. godinu, rezultirao je uvozom energenata vrijednim 170 miliona eura. Činjenica da se potrebe za električnom energijom, biomasom i ugljem pokrivaju iz sopstvenih resursa, dok je uvoz vezan direktno za naftne derivate i prirodni gas, mora biti sagledavana sa posebnom pažnjom iz ugla aktuelne evropske energetske politike, koja nedvosmisleno ukazuje na dalje podsticanje dekarbonizacije proizvodnje i elektrifikacije saobraćaja, zbog čega će u narednom periodu nedvosmileno rasti pritisak na smanjenje korišćenja uglja, nafte i naftnih derivata. U tom kontekstu, navedeni spoljnotrgovinski deficit, ali i pritisak u pravcu dekarbonizacije, moraju se posmatrati kao snažan razvojni impuls, koji će omogućiti valorizaciju crnogorskih obnovljivih resursa za proizvodnju električne energije". ističu iz Vlade.

Izgradnja HE Komarnica razmatrana je nacionalnim i regionalnim strateškim dokumentima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније