Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

23. 08. 2020. 11:25 >> 11:25

LUKA KOTOR

Ostvarili samo dva odsto planiranog prihoda

Luka Kotor se zbog epidemiološke situacije suočava sa teškim poslovnim ambijentom, jer je od početka godine realizovano samo dva odsto planiranog prihoda, kazao je njen izvršni direktor, Marko Radulović.

 

On je za Radio Jadran rekao da je od 16. marta ove godine naredbom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) zabranjeno uplovljavanje kruzera i do danas je ista naredba na snazi.

“U ovoj godini je zabilježena najava čak 560 brodova i planiran prihod po istom osnovu od 4,6 miliona ezar. Od početka godine je realizovano svega dva odsto planiranog prihoda i sa trenutne pozicije, u odnosu na epidemiološko stanje i proces reaktivacije kruzing industrije, procjene su da će taj procenat ostvarenja prihoda do kraja godine eventualno biti uvećan za nekih dva odsto”, smatra Radulović.

Očekivani broj jahti iznosio je oko 1,6 hiljada plovila.

“Od početka godine na vezu je bilo 120 jahti, što predstavlja 7,5 odsto planiranog obima poslovanja. Trenutno na vezu u marinskom dijelu u luci Kotor je svakodnevno oko 15 plovila, od čega je 80 odsto čarter plovila na stalnom vezu”, naveo je Radulović.

Kada su u pitanju novosti s kruzing tržišta situacija je, kako je rekao, i dalje neizvjesna.

“Postoje indikacije od velikih kruzing kompanija da se vrate na tržište, ali nepredviđeni tok epidemiološke slike u svijetu ne ide im u prilog”, dodao je Radulović.

Prema njegovim riječima jako je bitno navesti da za razliku od Hrvatske, pa i drugih destinacija koje su uključene na itinerere kruzing kompanija, Crna Gora mora da posebno vodi računa da ne ugrozi svoj zdravstveni sistem, s obzirom na masovnost koju nosi sa sobom kruzing industrija.

“Ono što treba istaći jeste da kruzing kompanije neumorno istrajavaju na pronalasku načina da se vrate na tržište prioritetno vodeći računa da ne ugroze ljudske živote. Govoriti o potpunom povratku djelatnosti mislim da će biti moguće tek nakon pronalaska vakcine”, kazao je Radulović.

U ovoj godini, u kojoj se očekuju gubici, ni planirane investicije nijesu moguće, ipak, u Luci Kotor dobiće kreditna sredstva koja će im omogućiti lakši povratak na kruzing tržište.

“Biološki potres, koji je zadesio ne samo Crnu Goru već i cijeli svijet, doveo nas je u situaciju da u uslovima otežanog i može se reći zatvorenog poslovanja nastojimo održati poslovnu likvidnost”, saopštio je Radulović.

Period koji slijedi je izuzetno neizvjestan jer je rezultat eksternih faktora.

“Kako je izvjesno da ćemo pretrpjeti velike gubitke u ovoj godini zbog pandemije, zahvaljujući i trećem paketu mjera uspjećemo da preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) obezbjedimo potrebna kreditna sredstva kojima ćemo realizovati onaj dio investicija koji će nam omogućiti najbrži povratak na tržište i stvoriti uslove da spremno dočekamo oporavak kruzing industrije”, zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније