Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: O.Z.

28. 08. 2020. 16:18 >> 16:18
1

POSTROJENJE ZA PROIZVODNJU KREČNJAKA

U Pljevljima uskoro nova fabrika

Pljevaljsko preduzeće TIM Company uložiće oko četiri miliona eura u izgradnju postrojenja za pripremu i dobijanje fino mljevenog krečnjaka čijim će stavljanjem u funkciju biti otvoreno 50 novih radnih mjesta, saopšteno je iz Kabineta predsjednika opštine Pljevlja.

Faza izgradnje i montaže opreme trajaće oko godinu, a prvi asortiman mljevenog, mikroniziranog proizvoda na bazi kalcijum karbonatne sirovine koji ima široku mogućnost upotrebe u industriji građevinskih materijala, tržištu će biti dostupni u avgustu iduće godine.

Nabavka kompletne opreme ugovorena je sa poznatim proizvođačem LOESCHE, a implementiraće se najsavremenija tehničko-tehnološka rješenja, sa posebnom pažnjom za uspostavljanje i usaglašavanje standarda kvaliteta životne sredine.

Pripremne radove na izgradnji postrojenja danas su u prisustvu izvršnog direktora TIM Company Miroslava Dujovića obišli predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović, generalna direktorka za rudarstvo i geološka istraživanja u Ministarstvu ekonomije Biljana Jestrović i predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

Predsjednik opštine Igor Golubović ističući značaj projekta ne samo zbog otvaranja novih 50 radnih mjesta već i zbog valorizacije potencijala najavio je da će opština smanjenjem poreza na imovinu pokušati da privuče investitore u Pljevalja.

Biljana Jestrović, generalna direktorka direktorata za rudarstvo i geološka istraživanja je posebno naglasila da upravo zahvaljujući ubrzanom razvoju tehnologije, kao i vrlo povoljnim ekološkim karakteristikama, nemetalične mineralne sirovine dobijaju sve više na značaju, sa tendencijom stalnog proširenja primjene i njihovog ekonomskog značaja.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović kazao je da je privreda Pljevalja dala veoma značajan doprinos u dinamičnom razvoju crnogorske ekonomije poslednjih godina.

„Ostvarene su rekordne stope ekonomskog rasta. Prepoznate su potrebe dalje valorizacije sirovina, prirodnih i ljudskih resursa, a Pljevlja imaju i jedne i druge resurse u izobilju. Pokretanje ovakve jedne proizvodnje je početak valorizacije tih resursa. Raduje me što sam danas u Pljevljima i što ćemo ovdje za godinu imati jednu novu fabriku za proizvodnju krečnjaka. Ona će se vjerovatno dalje razvijati u smjeru finalne proizvodnje. Iskorišćenjem otpadnih materijala iz termoelektrane kao što su šljaka, pepeo, gips, sve su to sirovine za priizvodnju cementa ali i drugih građevinskih materijala. Siguran dam da će Pljevlja i danas jer su industrijski i energetski centar a posebno sa proizvodnjim iz ove fabrike i ostalih proizvoda građevinskog materijala biti još od većeg značaja za ekonomiju Crne Gore“, rekao je Golubović.

Dejan Kandić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније