Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

14. 09. 2020. 07:10   >>  07:10

SMANJENI PRIHODI

ŽPCG zbog korone u minusu dva miliona

Kompanija Željeznički prevoz (ŽPCG) je zbog posljedica pandemije korona virusa ove godine izgubila oko dva miliona eura prihoda, saopštio je predsjednik Odbora direktora ove željezničke kompanije Eldin Mucević.

On je istakao da je nedavno obnavljanje željezničke linije sa Srbijom veoma značajno za poslovne rezultate ŽPCG, s obzirom na to da se od ukupnih prihoda koje ostvaruje kompanija 50 odsto odnosi na prihode od prodaje karata u međunarodnom putničkom saobraćaju, odnosno na liniji Bar – Beograd.

"Međunarodni putnički saobraćaj je bio u prekidu od 18. marta do 3. septembra. Zbog zatvaranja linije sa Beogradom, odnosno prekida međunarodnog saobraćaja do sada je ostvaren gubitak u iznosu od 743.654 eura. Najveći gubitak zabilježen je u avgustu mjesecu u ukupnom iznosu od 259.927 eura", kazao je Mucević za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, prethodnih dana prosječan broj putnika koji polazi iz Crne Gore ka Srbiji iznosi 70 putnika.

U dolasku, prosječan broj putnika na dnevnom nivou iznosi 80. U ŽPCG su zadovoljni sa obimom prevezenih putnika u prvim danima otvaranja međunarodnog putničkog saobraćaja, imajući u vidu otežane uslove putovanja, prouzrokovane mjerama koje se moraju poštovati u cilju zaštite od kovida-19.

Kazao je i da trenutna finansijska situacija u ŽPCG nije dobra.

"Sporazumima i protokolima su preuzete obaveze, nastale ranijih godina, u mjesečnom iznosu od 150.000 eura. Ukupno u narednoj godini ŽPCG treba da plati stare dugove od 1,35 miliona eura", rekao je Mucević.

Redovno izmiruju plate, a dug prema PU pet miliona eura

Mucević je istakao da ŽPCG redovno izmiruje sve obaveze prema zaposlenima.

"Trudimo se da redovno izmirujemo tekuće obaveze prema državi po pitanju poreza i doprinosa. Najveći problem za nas predstavlja dug prema Poreskoj upravi iz ranijeg perioda, koji u ovom trenutku sa ograničenim prihodima nijesmo u mogućnosti izmirivati", naglasio je Mucević.

Trenutno dug ŽPCG prema Poreskoj upravi iznosi oko 5,05 miliona eura.

"Preduzeće se trudi da redovno izmiruju tekuće obaveze. Najveći dio duga se odnosi na raniji period. Prosječna obaveza na mjesečniom nivou za poreze i doprinose iznosi oko 125.000 eura", rekao je Mucević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније