Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

03. 10. 2020. 11:26 >> 14:02
8

MEDOJEVIĆ SMATRA

Neophodna revizija izgradnje auto-puta

Pravna, tehnička i finansijska revizija izgradnje dionice auto-puta Smokovac-Mateševo je neophodna kako bi se spriječile ogromne štetne posljedice po državu, budžet i ekonomsku stabilnost, ocijenio je lider Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

 


On je saopštio da je sve sto je Demokratska partija socijalista (DPS) radila oko ugovaranja i izgradnje 42 kilometra auto-puta sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) bilo zasnovano na korupciji koja je, kao i uvijek, prebačena na račun države i građana Crne Gore.

“Ugovorena cijena sa kamatama za dionicu Smokovac-Mateševo biće 1,1 milijardu EUR, odnosno, cijena je porasla u odnosu na onu iz 2007. godine iz studije Luis Berger za 500 miliona EUR, ili preko 70 odsto”, naveo je Medojević u saopštenju.

On smatra da postoji osnovana sumnja da je to uvećanje cijene u stvari trošak ugradnje ljudi iz vrha režima.

Medojević je rekao da su sve studije pokazale da je dionica auto-puta po tim cijenama ekonomski nerentabilna, odnosno da ima negativnu neto sadašnju vrijednost.

“Osim ekonomske neopravdanosti, tokovi gotovine pokazuju da će godišnje od putarine moći da se naplati oko osam miliona EUR, a troškovi su četiri miliona EUR. Godišnji profit će biti četiri miliona EUR, što znači da će se troškovi izgradnje vratiti za 250 godina”, ocijenio je Medojević.

Vlada je, kako smatra Medojević, dovela budžet i državu u veoma tešku poziciju, jer je prihvatila kobnu “pari passu” klauzulu, pa je plaćanje rate Eksim banci postao prioritet u isplatama iz budžeta.

On je dodao da je ta obaveza države pravno izjednačena sa penzijama, zaradama ili socijalnim davanjima. 

“Ova klauzula onemogućava Vladu da odloži plaćanja rate i traži restrukturiranje duga u situacijama kada je ugrožen javni interes - zarade, penzije, socijala, i neke vanredne potrebe zbog vanrednih situacija. Vlada se odrekla mogućnosti da neprihvatanjem ove klauzule, u određenim situacijama obustavi privremeno isplatu zbog nekog javnog interesa”, ocijenio je Medojević.

On je kazao da niko nije objasnio ni kako će Vlada moći da zaštiti od valutnog rizika koji je, u uslovima sve oštrijeg globalnog rata kursevima valuta, cijenama nafte i zlata, ogroman. 

“Ako ne platimo na vrijeme ratu Eksim banci, plaćamo zatezne kamate, iako kineski izvođač kasni sa izvođenjem radova”, naveo je Medojević.

On je rekao da radovi na auto-putu kasne već godinu, a CRBC traži poptisivanje novog Aneksa i novo odlaganje završetka radova. Već jednom je protužen rok za završetak radova do 30. septembra.

Cijena izgradnje auto-puta, prema riječima Medojevića, već je uvećana za izgradnju pristupne petlje Smokovac i eletromreže koju je Vlada "zaboravila" da obuhvati osnovnim Ugovorom. 

Dodatni troškovi za "zaboravljene" radove mogli bi biti i do 100 miliona EUR.

“Iako niko iz Vlade ne može da potvrdi, konačna cijena za 41 kilometar auto-puta mogla bi biti i do 1,3 milijardi EUR, a sa kamatama za vraćanje kredita Eksim banci za period od 24 godine i preko 1,5 milijardi EUR”, precizirao je Medojević.

On je dodao da bi tako Crna Gora mogla da dobije najskupljih 41 kilometar auto-puta ikad, od preko 36,5 miliona EUR po kilometru.

“Od početka ovog korupcionaškog skandala vijeka, tvrdio sam da je čitav projekat osmišljen od vrha režima da se omogući korupcija od najmanje 500 miliona EUR, preko angažovanja firme Bemax koje se povezuje sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost (ANB) i pranjem novca od šverca cigareta i droge”, kazao je Medojević. 

On je dodao da je ta firma već dobila značajne poslove od glavnog izvođača, a za Vladu će posebnim Ugovorom graditi "zaboravljenu" pristupnu petlju Smokovac.

Medojević smatra da bi nova Vlada morala taj Ugovor i sve anekse da tretira kao izrazito korupcionaške i da napravi kompletnu reviziju, kako bi se spriječile ogromne štetne posljedice po interese države, budžet i ekonomsku stabilnost zemlje. 

“Pored toga postoji i otvorena mogućnost da kineska strana preuzme vlasništvo nad auto-putem i drugom imovine Crne Gore, jer je DPS kroz odricanje od suverenosti praktično dovela državu u kolonijalni položaj prema kineskom izvođaču i banci Eksim”, kazao je Medojević.

On je dodao da bi ozbiljna pravna, tehnička i finansijska revizija sigurno došla do dokaza za osnovanu sumnju da se radi o korupcionaškom poslu, pa samim tim bi njegove pravne i finansijske posljedice bile sporne, odnosno nevažeće.

“Nakon utrđivanja ugovora korupcionaškim i štetnim za Crnu Goru, sa kineskim partnerima treba pristupiti ponovnim pregovorima i dogovaranju fer i tržišnih elemenata za sklapanje poštenog posla”, zaključio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније