Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

13. 10. 2020. 17:03 >> 17:09

MMF

Pad crnogorske ekonomije u ovoj godini 12 odsto

Crnogorska ekonomija bi, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u ovoj godini trebalo da oslabi 12 odsto.

MMF je u aprilu prognozirao pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od devet odsto.

U najnovijim oktobarskim ekonomskim izgledima, u koje je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da bi BDP u narednoj godini trebalo da ojača 5,5 odsto.

Stručnjaci MMF-a u izvještaju procjenjuju rast crnogorske ekonomije u 2025. godini tri odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 14,2 odsto, narednoj 13,6 odsto, a za 2025. godinu 9,1 odsto.

MMF je za ovu godinu prognozirao pad BDP-a i ostalih država regiona. Pad BDP-a Hrvatske prognoziran je na devet odsto, Albanije i Kosova po 7,5 odsto, Bosne i Hercegovine 6,5 odsto, Sjeverne Makedonije 5,4 odsto i Srbije od 2,5 odsto.

MMF je u najnovijoj prognozi naveo da će globalna recesija, koju je izazvala pandemija koronavirusa, biti slabija nego što se očekivalo ove godine zahvaljujući održivoj aktivnosti u drugom kvartalu u naprednim ekonomijama i Kini.

MMF računa na smanjenje svjetskog BDP-a 4,4 odsto, odnosno 0,8 odsto manje od procjene saopštene u junu.

Ta nova optimistička prognoza trebalo bi da zahvati sva područja u svijetu, osim ekonomije zemalja u razvoju.

BDP Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prve svjetske ekonomije, trebalo bi da padne 4,3 odsto, umesto za osam odsto kako je ranije predviđeno.

U vrijeme kada se mnoge zemlje, posebno evropske, bore da kontrolišu širenje koronavirusa, MMF je ponovo revidirao tempo privrednog oporavka koji se za narednu godinu očekuje da bude 5,2 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније