Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 12. 2020. 11:28   >>  11:30

PRELIMINARNO

EBRD dala finansijsku ponudu za VE Gvozd

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dobila je preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranja projekta izgradnje vjetroelektrane (VE) Gvozd. Iz te kompanije navode da je to još jedan u nizu projekata koje će realizovati u partnerstvu sa EBRD.

"Dobijenom ponudom planirano je finansiranje projekta u potpunosti iz kreditnih sredstava uz povoljne komercijalne uslove prilagođeni prirodi projekta. Iznos planiranih sredstava je do 82 miliona eura, a ponuda će biti predmet daljih analiza", navodi se u saopštenju.

Planirana finansijska sredstva, kao su kazali, koristila bi se za nabavku glavne opreme.

"Tenderi za nabavku samih vjetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu i ostale infrastrukture, će biti sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a", navode iz EPCG.

Očekuju da izgradnja vjetroelektrane počne u 2021. godini, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 mjeseci nakon početka radova.

"Planirana snaga VE 'Gvozd' je 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh i snabdijevaće oko 25 hiljada domaćinstava", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju, da je Skupština akcionara EPCG donijela oduku o izgradnji vjetroelektrane Gvozd kao i odluku o potpisivanju ugovora o zajedničkom razvoju projekta.

"Donošenju odluke prethodila je izrada Studije potencijala vjetra i procjene energetske proizvodnje i Studije tržišta i poslovnog modela za VE 'Gvozd' urađenih od strane renomirane njemačke kompanije Fihtner", zaključuju iz EPCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније