Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

06. 12. 2020. 20:57 >> 20:56
1

DIREKTOR AGENCIJE

Investitori i dalje zainteresovani za ulaganja u CG

Dosadašnja iskustva pokazala su da postoji značajno interesovanje investitora za ulaganje u Crnu Goru, a Agencija za investicije obavlja vrlo dobar posao konkretizacije i kanalisanja tog interesovanja, ocijenio je njen direktor Dejan Medojević.

On je, za Glasnik Privredne komore, kazao da diskontinuitet rada sa investitorima uzrokovan pandemijom Covid-19 i restrikcije na putovanja koje su uvodile zemlje širom svijeta, zbog prirode posla nijesu dozvolili da uloga Agencije u institucionalnom okviru bude još izraženija u godini kada je ona osnovana.

“Pandemija je dijelom uticala i na projekat ekonomskog državljanstva, koji je usporen, ali nije prekinut. Prema informacijama licenciranih agenata za posredovanje, koji predstavljaju renomirane međunarodne kompanije sa značajnim kontaktima na tržištu, interesovanje za ovaj projekat je i dalje veliko”, rekao je Medojević.

On je naveo da su, sa druge strane, svjesni da su buduće investicije pokretač oporavka ekonomije, tako da će, u saradnji sa drugim organima državne uprave i lokalnih samouprava, uložiti maksimalne napore kako bi zadržali konkurentnost kao investiciona destinacija i privukli nove kredibilne investitore koji će stvarati novu vrijednost u Crnoj Gori.

Medojević je, komentarišući najavljene investicije, kazao da je prilično nezahvalno govoriti o rokovima njihovim realizacije, uzimajući u obzir situaciju sa pandemijom Covid-19 koja je usporila investicioni ciklus.

“U sektoru turizma, prema najavama investitora, u narednom periodu se očekuje intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta hotela Kraljičina plaža, investitora Adriatic Properties i HTP Miločer, čiji se završetak radova očekuje za dvije i po godine”, rekao je Medojević.

U 2021. novi hoteli na primorju i sjeveru

Projekat Montrose je, nakon ozvaničenja saradnje sa renomiranim brendom, dobio i novi zvaničan naziv Ritz Carlton Montenegro, a početak minimalne investicione obaveze je uslovljen ispunjenjem infrastrukturnih preduslova.

“U toku su aktivnosti na gradnji pokazne vile, po standardima Marriotta, prvog objekta u okviru budućeg rizorta. Takođe, predstavnici kompanije Luštica Development su Agenciji za investicije najavili da će ove godine početi s izgradnjom drugog hotela u okviru rizorta Luštica Bay”, naveo je Medojević.

Prema dostavljenoj dokumentaciji investitora, početak izgradnje hotela K 16 iz okvira budućeg turističkog kompleksa Kolašin 1600 predviđen je za ovu godinu, a planirano je da gradnja hotela traje 28 mjeseci.

“Riječ je o hotelu kategorije četiri zvjezdice, kapaciteta 116 smještajnih jedinica, predračunske vrijednosti 5,99 miliona eura, a namjera zakupca je da u okviru hotela sa kondo modelom poslovanja otvori 58 novih radnih mjesta”, rekao je Medojević.

Jedan od najavljenih projekata čija realizacija se očekuje je i izgradnja hotela Durmitor na Žabljaku, čija je predračunska vrijednost 20 miliona eura, a čije je otvaranje investitor najavio za maj 2022.

Solarna elektrana Briska gora i vjetroelektrana Gvozd do 2020. 

 

U oblasti energetike u daljem periodu, Elektroprivreda (EPCG) planira naredne godine da počne radove na izgradnji vjetroelektrane Gvozd sa kompanijom Ivicom Holding GmbH iz Austrije. Vrijednost te investicije iznosi oko 60 miliona eura, a vjetroelektrana bi trebalo da bude puštena u rad u četvrtom kvartalu 2022. godine”, naveo je Medojević.

Takođe, EPCG od ove do 2024. godine planira izgradnju solarne elektrane Briska Gora, kroz dvije faze u saradnji sa finskom nacionalnom energetskom kompanijom Fortum i najvećim EPC ugovaračem u oblasti solarnih elektrana, Sterling & Willsonom, vrijednosti preko 200 miliona eura.

Medojević je kazao da je, prema podacima Centralne banke (CBCG), ukupan prilivu stranih direktnih investicija u Crnu Goru u posljednje dvije godine iznosio oko 1,6 milijardi eura.

“U posljednje dvije godine najveći prilivi zabilježeni su iz Italije, Rusije, Mađarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srbije, Švajcarske i Turske. Prema podacima CBCG, najveći dio ovih ulaganja odnosio se na investicije u domaća preduzeća i banke i investicije u sektor nekretnina”, dodao je Medojević.

Među aktivnostima Sekretarijata za razvojne projekte koje je nastavila Agencija nalazi se i praćenje realizacije ugovora o korišćenju sredstava za podsticanje direktnih investicija, zaključenih između Vlade i šest peduzeća na osnovu Uredbe o podsticanju direktnih investicija.

“Na osnovu tih ugovora koji se za sada s uspjehom realizuju u Podgorici, njih dva, Nikšiću, Danilovgradu, Bijelom Polju i na Žabljaku, privrednici su u sektorima drvoprerade, hotelijerstva, farmaceutske i mesne industrije, odnosno sektorima obezbjeđenja i proizvodnje stočne hrane investirali u svoje projekte preko devet miliona eura i što je najbitnije na neodređeno vrijeme zaposlili preko 300 osoba”, precizirao je Medojević.

Kako je kazao, programom su, između ostalog, radi sticanja državljanstva, predviđene dvije opcije za ulaganje, investiranje u iznosu od 450 hiljada eura u projekte u južnom i centralnom regionu i 250 hiljada u projekte u sjevernim područjima.

Predviđeno je takođe, da aplikanti uplate po 100 hiljada eutra za svaki predati zahtjev/aplikaciju za sticanje državljanstva, gdje će se ta sredstva usmjeravati za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave i unapređenje infrastrukture, privrede i socijalnih usluga u tim opštinama, što je prvenstveno slučaj sa onima na sjeveru, sve u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju. Odlukom su predviđene tri oblasti za ulaganje, odnosno turizam, poljoprivreda i prerađivačka industrija.

Do sada je podnijeto 67 zahtjeva, od čega je 26 odobrenih dok su ostale aplikacije u različitoj fazi obrade, u zavisnosti od datuma dostavljanja, odnosno kompletnosti iste. Program je ograničen na dvije hiljade aplikacija, i traje tri godine, počev od 1. janura prošle godine, zaključno sa 31. decembrom naredne godine.

Javno-privatna partnerstva i dalje u planu

Takođe, Agencija je spremna i da počne sa promocijom javno-privatnog partnerstva. Država će sasvim sigurno u budućem periodu imati priliku da primjenom tog modela saradnje javnog i privatnog partera izvuče najbolje koristi koje se nude ovim parterstvom.

Medojević je, govoreći o najznačajnijim investicijama, kazao da je to projekat Porto Montenegro, pri čemu je od 2013. godine pa do danas, godišnje ulagano između 30 i 60 miliona eura, te je do danas investirano preko 400 miliona kapitalnih investicija.

Takođe, u Bokokotorskom zalivu, na lokaciji bivše kasarne Orjenski bataljon, od 2013. godine, realizuje se projekat Portonovi.

“Naime, na lokaciji je do sada završena izgradnja marine sa 238 vezova, kao i veliki broj stambenih objekata. Do sada je u ovaj projekat uloženo preko 600 miliona eura”, rekao je Medojević.

Aktivnosti na rekonstrukciji tvrđave Mamula, u jedinstven hotel muzejskog karaktera, počele su 2017. godine, stupanjem na snagu ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, potpisanog između Vlade i Orascom Development.

“Visina ugovorene investicije iznosi 15 miliona eura, a do danas je uloženo osam miliona eura. Završen je glavni projekat trafostanice na ostrvu. Takođe, završen je projekat i revizija za polaganje podvodnog kabla od rta Arza do ostrva Lastavica”, podsjetio je Medojević.

On je rekao i da je krajem 2017. godine potpisan ugovor o davanju u dugoročni zakup kompleksa HTP Ulcinjska rivijera. Ukupna ugovorena investicija iznosi oko 31 milion eura, a podrazumijeva rekonstrukciju i adaptaciju hotela Olymipic i Bellevue.

Krajnji rok za realizaciju ukupnih investicija je 2027. godina, a do sada je investirano 24 miliona eura i izvršena je rekonstrukcija hotela Bellevue sa depadansima, čime je postojećih 257 smještajnih jedinica unaprijeđeno u kategoriju četiri zvjezdice.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније