Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

17. 12. 2020. 08:00   >>  08:06 1

ŠTAJNAKER

Njemačka nudi eksperta za opstanak solane

Njemačka ambasada u Crnoj Gori razgovara sa Opštinom Ulcinj o mogućnosti da se stavi na raspolaganje njemački stručnjak za izradu novog menadžment plana za “opstanak” ulcinjske Solane. To je Pobjedi kazala bivša njemačka ambasadorka Gudrun Stajnaker, a potvrdili su i iz Opštine Ulcinj.


“Ključno pitanje, na koje se mora dati odgovor prije priče o zaštiti Solane, je ko je vlasnik zemljišta na kojem se nalazi taj prirodni rezervat za stotine hiljada ptica”, smatra Štajnaker, ocjenjujući daje to pitanje političke volje države.

Ona objašnjava da je prije više od deset godina njemački ornitolog dr Martin Schneider-Jacoby iz NVO Euronatur izradio menadžment plan za Solanu sa drugim stručnjacima.

“Tada se još proizvodila so, a većinski vlasnik tog postrojenja je bio od sredine 2000. godine Eurofond. Ima još dosta pitanja oko te privatizacije i raznih istraživanja na tu temu”, kazala je Stajnaker.

Smatra da sada treba dosta novca za obnovu solane.

“U međuvremenu cijela infrastruktura je devastirana, djelimično na osnovu djelovanja stečajnog upravnika. Ako se dobro sjećam, zbog vlasništva nad zemljištem Solane tužio je Eurofond već 2011. godine, može biti i ranije, a tek u 2015. godini Privredni sud je odlučio da za rješenje suda u tom predmetu treba mišljenje vladinog Savjeta za privatizaciju”, tvrdi Stajnaker.

Produkcija soli je, kaže, bila zaustavljena u 2013. godini.

“Na žalost, sr Schneider-Jacoby je umro 2012. godine, šta je bio šok za njegove partnere koji su radili u procesu zaštite Solane. Ali Euronatur do danas nastavlja podršku nevladinoj organizaciji Centra za istraživanja ptica u očuvanju biodiverziteta na Solani”, kaže Stajnaker.

Jasno je, tvrdi, da je „Eurofond imao druge planove za solanu koji uopšte nijesu bili u skladu sa očuvanjem biodiverziteta’.

“Uprkos tome da je bio naučno dokazan međunarodni značaj biodiverziteta na Solani. Ali ima indicije da je bankrot produkcije Solane bio vještački prouzrokovan. Po mome znanju, istraživanja tužilaštva se nastavljaju”, tvrdi Stajnaker.

Nakon godina neizvjesnosti oko sudbine Solane, studija stručnjaka iz 2018. godine, kako tvrdi, po nalogu crnogorske vlade plaćena od strane Delegacije Evropske unije je potvrdila međunarodni značaj solane za evropski biodiverzitet.

“Na osnovu toga Opština Ulcinj je u prošloj godini deklarisala solanu kao park prirode i Solana je dobila međunarodni Ramsar status”, kazala je Stajnaker kojoj je čudno zašto prethodna vlada nije razjasnila njen imovinski status.

“To je, ne samo po mome mišljenju, glavna prepreka za investicije u solanu. Ima više međunarodnih organizacija i razvojnih banaka koje bi mogle investirati u razvoj solane, za korist opštine Ulcinj i cijele Crne Gore. Ali niko neće investirati u projekat čije vlasništvo nije poznato”, tvrdi Štajnaker.

Ona je uvjerena da Solana može postati istaknuti primjer za razvoj, produkciju soli i turizma sa odgovarajućim investicijama.

“Ali niko, ni pojedinac, ni firma, ni međunarodna banka, odnosno organizacija neće ulagati u zemljište bez rješenja o vlasništvu. Uostalom, nije čak jasno ko drži sada većinu dionica”, kazala je Stajnaker.

Da teku pregovori sa Opštinom Ulcinj i da se stavlja na raspolaganje ekspert za upravljanje solanom potvrdila je Pobjedi i njemačka ambasada-u Podgorici.

Potpredsjednica Opštihe Ulcinj Hatidža Đoni kaže da je ugovor za njemačkog eksperta spremljen i da se, po njenom mišljenju, čeka usvajanje plana upravljanja ulcinjskom solanom.

Uloga njemačkog eksperta bi bila djelovanje kroz projekat GIZ-a,a po njenim riječima on bi paralelno rukovodio, odnosno bio bi desna ruka rukovodiocu koji se bude imenovao prilikom upravljanja tim prostorom.

“Ugovor je spremljen, predložen je od strane GIZ-a, ali još nije i angažovan, da li četo ranije ili kada bude usvojen plan upravljaanja za ulcinjsku Solanu ne znam, jer imamo nekih procedura i koje uopšte nijesu završene vezano za njeno konačno usvajanje”, kazala je Đoni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније