Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ RTCG Portal ]

24. 12. 2020. 14:59 >> 16:45
32

BOJANIĆ

Za MA nema rješenja, osniva se nova kompanija

Za Montenegro Airlines, uz svu dobru volju, ne možemo da pronađemo zakonito rješenje kako bi kompanija opstala, poručio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić. On je, na konferenciji za medije, saopštio da Vlada u planu ima osnivanje nove avio-kompanije, sa osnivačkim kapitalom Vlade, te da se nada da će ona biti operativna do sljedeće sezone.

"Ova Vlada nema problem da donese odluku, ali ovdje ne možemo da donesemo nikakvu odluku za MA. Tražili smo 15 dana, zvali u region određene kompanije, razgovarali sa evropskim konsultantima i zaključak je da ne možemo donijeti nijednu odluku u korist MA, a da bude zakonita", kazao je Bojanić na konferenciji za medije. 

Dodao je da rješenja jednostavno nema.

"Vezane su nam ruke odlukama Agencije za zaštitu konkurencije i odnosima i radom odbora direktora koji u ime države gazduje tako važnim subjektom. Nažalost, predsjednik Odbora direktora danas je javio da ne može da dođe jer ga boli zub", dodao je Bojanić.

Istakao je da Vlada nije htjela da nezakonito radi i donosi takve odluke.

"Ne postoji mogućnost da dobijete kredit za MA jer oni takav kredit ne mogu da vrate. Imamo u planu osnivanje nove kompanije sa osnivačkim kapitalom Vlade", naveo je ministar i dodao da su svjesni šta gašenje MA znači za sezonu.

Istakakao je da će za osnivanje nove kompanije biti potrebno šest do osam mjeseci, te da će učiniti sve da nova kompanija bude operativna do sljedeće sezone. 

Miodrag Vujović iz Agencije za zaštitu konkurencije kazao je da oni nemaju u nadležnosti u dijelu kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i da nemaju nadležnosti da cijene ulaganje države u bilo koju kompanije.

"Naša isključiva nadležnost je kontrola državne pomoći. Agencija njenim odlukama ne može da utiče na donošenje konačnih odluka", naveo je Vujović.

Na konferenciji je kazao da je Agencija 3. septembra donijela rješenja u kojem je navedena hronologija postupanje države u slučaju MA.

Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja, kazao je da je ovo najbolji primjer "spržene zemlje".

"Mi smo kao Vlada odmah formirali jednu radnu grupu koja će se baviti formiranjem nove avio-kompanije, već smo planirali te izdatke za budžet za 2021. godinu. Odvojena su sredstva i ta radna grupa će odmah analizirati poslovanje MA", kazao je Spajić.

Istakao je da će se raditi u interesima Crne Gore.

Od 2016. nijesu plaćani doprinosi

Na pitanje o trenutnoj situaciji u kompaniji, Bojanić je kazao da od 2016. godine zaposlenima u MA nijesu plaćani doprinosi, kasne im plate, i da će to državu koštati 50-ak miliona.

"Zaposleni će u skaldu sa zakonima dobiti dio koji ih sleduje, a mi ćemo se truditi da što skorije krenemo u osnivanje nove kompanije, kako bi dio tih ljudi preuzeli", odgovorio je Bojanić i istakao da će se ići po proceduri koju predviđa Zakon. 

Spajić je dodao da će tačan bilans biti poznat na kraju godine.

"Indikativno je bilo da je prošlim zakonom bilo omogućeno da se nekim kreditorima vrati glavnica prije operativnih troškova. Prvi put čujem da se to može desiti po korporativnim poslovanju. Mnogi će morati da odgovaraju za to što se svim kreditorima vratio novac, a kompanija ne može da leti", naveo je Spajić.

Ministar finansija i socijalnog staranja dodao je da se ne bi mogla formirati nova avio-kompanija da nije bilo emisije obveznica (zaduživanja) od 750 miliona eura.

"Svjesni smo da će zaustavljanje rada MA i njegov stečaj koštati državu 50-ak miliona, ali veliku žabu treba progutati odmah. Za MA ne postoji nijedan jedini zakonit način da ga spasimo", dodao je Bojanić.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je pojasnio da je na današnjoj sjednici postavljeno pitanje da li je Agencija pravovremeno reagovala.

"Zbog čega je Agencija čekala toliko dugo da donese rješenje? Upravo zbog završnih mjerila koja se tiču poglavlja 8, koje je posljednje otvoreno, mi smo dužni, kao Vlada, da postavimo pitanje o reakciji Agencije, ali nikakva odluka nije donesena", kazao je Milatović.

Vujović je dodao da je sve rađeno po zakonu. 

EK traži da se ispita pomoć MA-u

Niskobudžetna avio-kompanija Rajaner uputila je zahtjev Evropskoj komisiji EK da ispita da je li Montenegro Airlines dobio više od 43 miliona eura državne pomoći. Vujović je saopštio da je EK uputila zahtjev Agenciji da se pokrene postupak i utvrdi da li su ti navodi tačni.

Bojanić je rekao da je pismo Rajanera stiglo 4. decembra.

Vujović je istakao da je od početka Agencija radila po zakonu i tekovinama EU. 

Uradiće sve da bi zadržali slotove MA

Na pitanje da li Vlada može da traži stečaj, Spajić je ponovio da su Vladi vezane ruke i da će kompanija odlučiti kroz koju proceduru će da prolaze.

Spajić je istakao da će kao Vlada uraditi sve da nova kompanija naslijedi slotove MA i nastavi sa profitabilnim linijama.

"Ta kompanija mora biti održiva, nećemo praviti kompanije radi uhljebljenja ljudi. Moramo doći do nekog rješenja za slotove", istakao je Spajić. 

Na pitanje novinara da li će Vlada uvesti stečaj MA, Spajić je dogovorio negativno.

"Osnivanje kompanije ne košta, država očekuje da se taj kapital vrati. Troška će biti nula, a ionvesticija zavisno od procjene, mi smo ostavili 30 miliona u budžetu. Vodićemo se linijom održivosti, mi kao Vlada moramo da branimo novac građana", istakao je Spajić.

Dodao je da će svi blagovremeno biti obaviješteni o proceduri oko stečaja. 

"Imovine u MA nema, praktično je sve očerupano. Kreditori su uzeli što je bilo vrijedno, radnici što je manje vrijedno. Država će trpjeti najveću štetu", kazao je ministar. 

Na pitanje da li postoje državne garancije za kompaniju, Spajić je odgovorio da je Ministarstvo finansija dobijao veoma šture informacije iz državnih preduzeća.

"Već imamo neke mjere za januar", dodao je ministar. 

Na pitanje novinara ko je kriv za stanje u Montenegro Airlinesu i ko će da odgovara, Bojanić je kazao da će kompletan rad biti podvrgnut kontroli. 

"Vlada je sve gurala da premosti jedne izbore, druge izbore, da bi fakturu ispostavila nekoj drugoj vlasti. Mi ubiramo plodove njihovog nerada, ovo liči na višegodišnji marifetluk, a tome je došao kraj. Mi ćemo, kao nova Vlada, pratiti prvi ceh, ali nećemo ga platiti da ne ispitamo ko nam ga je ostavio", odgovorio je ministar kapitalnih investicija. 

"Što se tiče avio-industrije, ovo je posljednji trošak koji će Crna Gora da plati. Ovdje se pravi duboki rez sa ovom praksom u Crnoj Gori", dodao je Spajić. 

Što skorije razriješiti članove Odbora direktora EPCG

Ministarstvo kapitalnih investicija uputilo je vladi zahjev da u što skorijem roku razriješi svih sedam članova Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore. Razlog za to je, kako je naveo  Bojanić, nedomaćinsko vođenje kompanije.

TV prilog: Zoran Leković

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније