Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izor: Pobjeda ]

14. 01. 2021. 07:00 >> 15:17
1

VUČELIĆ SAOPŠTIO

Profit Luke Bar milion i po

Prema preliminarnim rezultatima, Luka Bar a.d. će prošlu godinu završiti sa profitom milion i po eura, saopštio je Pobjedi izvršni direktor te kompanije Vladan Vučelić.

Očekuje da će biti premašen i ,,ambiciozan“ plan pretovara za prošlu godinu od 1,65 miliona tona tereta.

“Uprkos pandemiji virusa korona, Luka Bar je uspješno odolijevala svim problemima i izazovima i u kontinuitetu, tokom čitave 2020. održavala trend pozitivnog poslovanja, započet u 2019. Godini”, kazao je Vučelić.

U prva tri kvartala 2020. Luka je imala 1,4 miliona eura dobiti, a 2019. u istom periodu 274.039 eura. U prvih devet mjeseci prihodi su bili 8,04 miliona, za 16 odsto veći, dok su rashodi pali pola procenta na 6,64 miliona. Lani je u prva tri kvartala pretovareno 1,23 miliona tona tereta, što je za devet odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

Naveo je da je zbog pandemije poremećena planirana dinamika poslovne komunikacije sa potencijalnim korisnicima slobodne zone, koja je trebalo da rezultira novim ugovorima u prvom kvartalu prošle godine.

“Došlo je i do pada pretovara određenih vrsta tereta, što je cement i gorivo, ali smo to pokušali kompenzirati novim vrstama tereta”, rekao je Vučelić i naglasio da su uspjeli da se izbore za stabilnost u poslovanju u okolnostima kada su i korisnici usluga Luke smanjili privrednu aktivnost i kad su se brojne kompanije suočavale sa gubicima i brojnim poteškoćama zbog prekinutog lanca snabdijevanja.

Naveo je da su im najznačajniji poslovni partneri Uniprom, Cemex, MSK Kikinda, Zijin Bor, HBIS Smederevo i dodao da područja Crne Gore, Srbije i Kosova predstavljaju užu gravitacionu zonu, a da intenzivno rade na animiranju tržišta Slovačke i Mađarske.

Vučelić je saopštio da su nastavili investicioni ciklus, započet sredinom 2019. godine, vrijedan više od deset miliona eura, sa ciljem ,,minimizacije ograničenja efikasnosti poslovanja u domenima lučke infrastrukture, lučke suprastrukture i lučke mehanizacije i ispunjenja preduslova za dalji razvoj djelatnosti, povišenje stepena iskorišćenosti postojećih i razvoj novih kapaciteta“.

“Do polovine decembra, Luka Bar je u potpunosti realizovala plan koji je bio predviđen za prošlu godinu i po ovom osnovu, tokom prošle godine, uložila šest miliona eura”, kazao je Vučelić, objašnjavajući da su kupili mobilnu dizalicu, slagače za kontejnere i mašinu za istovar vagona i viljuškara različitih kategorija. Naveo je i da će sanacija operativne obale Volujica, vrijedna pet miliona eura, započeti sredinom januara, a u toku su administrativne formalnosti.

Istakao je da je realizovano sve što je bilo planirano za prošlu godinu, čime je podignut nivo tehničke opremljenosti i stvorena osnova za unapređenje obima pretovara kontejnera, rasutih i generalnih tereta. Novac je obezbijeđen kreditom kod IRF, donacijama EU i iz tekućeg poslovanja kompanije.

Vučelić je zadovoljan što je projekat ,,Unapređenje infrastrukture u Luci Bar“ uvršten u listu državnih prioritetnih projekata temeljne rekonstrukcije i modernizacije Luke Bar, vrijedan preko 20 miliona eura i biće finansiran iz budžeta EU u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan.

Taj projekat obuhvata produženje operativne obale Volujica za 166 metara (5,57 miliona), produženje operativne obale na putničkom terminalu za 432 metra (12,5 miliona), produbljivanje dijela lučkog akvatorijuma (dva miliona) i rekonstrukciju željezničke mreže u luci (1,5 milion).

Najavio je donaciju EU, u okviru trilateralnog programa ITA-Al-MNE, od 450 hiljada eura za unapređenja lučkog informacionog i sistema rasvjete, te nabavku hibridnog autobusa.

“U toku su razgovori sa više kompanija koje su zainteresovane za razvoj proizvodnih aktivnosti u slobodnoj zoni, koji će rezultirati zaključivanjem novih ugovora i značajnom valorizacijom ovog lučkog potencijala, kao i razgovori oko zaključivanja komercijalnih ugovora o pretovaru i onih vrsta tereta koji, u ovom trenutku, nijesu u portfoliju Luke Bar”, saopštio je Vučelić.

Prosječna plata 668,75 eura

Vučelić je naveo da obaveze prema zaposlenima i državi Luka Bar redovno izmiruje.

“Optimisti smo da će tako i ostati, bez obzira na negativne trendove u okruženju i svijetu. Luka Bar ima 389 zaposlenih, a prosječna neto plata iznosi 668,75 eura”, rekao je Vučelić.

Očekuje korektnu saradnju sa Vladom

Vučelić očekuje korektnu saradnju sa predstavnicima Vlade.

“ Očekujemo korektnu saradnju i kvalitetne odluke Vlade i resornog ministarstva, koje će dodatno uticati na nastavak pozitivnih trendova u poslovanju Luke Bar“, kazao je Vučelić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније