Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 11. 2013. 18:07 >> 19:58
2

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Blokada vodi gašenju KAP-a

Stečajna uprava Kombinata aluminijuma Podgorica obavijestila je Ministarstvo ekonomije da blokada proizvodnje u Kombinatu aluminijuma Podgorica dovodi do gašenja kompanije zbog nemogućnosti redovnog poslovanja i izmirenja obaveza, kao i nabavke repromaterijala, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 

Bivši i sadašnji radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji su stekli pravo na penziju, drugi dan nesmetano blokiraju izvoz metala iz fabrike. Privatno obezbjeđenje Dream Team Security odbilo zahtjev, uprave KAP-a, da primjeni silu i probije blokadu.

"Time se, kako su istakli, trajno ugrožava egzistencija 700 zaposlenih u kompaniji koji nijesu stekli pravo na penziju i koji su radno angažovani u procesu stečaja. Kombinat aluminijuma Podgorica ima obaveze koje mora da izmiruje na dnevnoj osnovi, prije svega za nabavku električne energije, što je onemogućeno u situaciji kada KAP ne može da izveze ono što je proizveo", poručuju iz Ministarstva ekonomije.

Podsjećaju da je na posljednjem sastanku u Ministarstvu ekonomije sa predstavnikom radnika koji su stekli uslov za penziju, dogovoren red poteza u vezi socijalnog programa, na koji su predstavnici radnika pozitivno odgovorili, da bi nakon toga blokirali poslovanje fabrike i doveli u pitanje budućnost svojih kolega.

Vlada Crne Gore je, kako podsjećaju u Ministarstvu ekonomije, do sada je pozitivno odgovorila na sve zahtjeve radnika, od izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju do obezbjeđivanja 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i beneficija.

"Dakle, država je uradila sve da obezbijedi radnike kroz ovaj proces", zaključuje se u saopštenju Ministrastva ekonomije.

Perišić: Prijeti havarijsko zaustavljanje proizvodnje

Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) prijeti havarijsko zaustavljanje proizvodnje, ukoliko se blokada izvoza metala ne prekine sjutra do 15 sati, upozorio je stečajni upravnik kompanije, Veselin Perišić.

On je rekao da su se on i šef menadžerskog tima koji upravlja KAP-om, Nebojša Dožić, danas sastali sa predstavnicima nezadovoljnih penzionera i pokušali da ih ubijede da odustanu od namjere da nastave blokadu, jer je u takvoj situaciji nemoguće održavati proizvodnju.

"Zamolili smo ih da još jednom preispitaju svoju odluku i da budu svjesni situacije i posljedica koje će proizaći iz takve odluke ukoliko budu istrajavali i da to sigurno znači neminovan kraj poslovanja fabrike", kazao je Perišić agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, oni su ostalu uporni u svojim zahtjevima i poručili da će istrajavati u blokadi.

Perišić je kazao da je danas od Montenegrobonusa dobio dopis kojim su ga obavijestili da je, ukoliko se blokada ne prekine sjutra do 15 sati, nemoguće održavati proizvodnju i da će teško biti pristupiti i planskom gašenju proizvodnje.

"To bi značilo da bi proizvodnja u KAP-u bila havarijski zaustavljena, a suvišno je govoriti šta to znači sa aspekta materijalne štete i svih ekoloških i drugih posljedica", upozorio je Perišić.

On je rekao da su se on i Dožić danas sastali i sa službom za obezbjeđenje Dream Team Security.

"Žao mi je da su medijima izjavili da smo od njih tražili upotrebu sile. Nijednog trenutka niko tražio nije od te službe upotrebu sile, jer smo to i danas u nekoliko navrata ja i Dožić istakli da ne želimo da se primjenjuje bilo kakva sila nad radnicima", kazao je Perišić.

On je rekao da su na sastanku tražili da se pokuša naći način kako da se izveze aluminijum, jer zaustavljanje izvoza znači nemogućnost da se dođe do novca koji je potreban da bi se obezbijedila sirovina, a to znači siguran kraj fabrike.

Predstavnici Dream Team Security su ih, kako je naveo, obavijestili da oni nemaju, u okviru postojećeg ugovora, dovoljno pravnog osnova za tako nešto.

  Prilog Tatjane Debeljević, TVCG:

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније