Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 01. 2021. 18:06   >>  19:04 3

EPCG

"Nezakonito zakazana Skupština akcionara"

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić je iznenađen obavještenjem Vlade Crne Gore o sazivu Skupštine akcionara koji je u suprotnosti sa odredbama člana 135 i 152 Zakona o privrednim društvima, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore. Istakli su da kršenje Zakona za posljedicu može imati nanošenje štete kompaniji, dodatne finasijske troškove i otvoranje mnogih pravnih postupaka.

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić održao je sjednicu povodom obavještenja Vlade Crne Gore o sazivu XXII vanredne Skupštine akcionara objavljene u dnevnim novinama 23. i 24. januara. kao i o dobiljenim zaključcima Vlade o sazivu iste.

''Odbor je zaključio još jednom, o čemu je više puta obaviještena i Vlada i nadležno ministarstvo, da će u skladu sa zahtjevom Vlade od 11. januara sazvati vanrednu Skupštinu akcionara u zakonskom roku sa dnevnim redom razrješenje i izbor članova Odbora direktora kompanije'', poručuju iz EPCG.

Ističu da Odbor, kako je i saopšteno Vladi, u međuvremenu želi da u što većem obimu saldira poslovnu 2020. godinu i rezultate rada Društva kao organa upravljanja.

''U cilju upoznavanja javnosti, želimo da istaknemo da kvalifikovani akcionar, u ovom slučaju Vlada, ima pravo da saziva skupštinu akcionara, ali na način da odgovarajući zahtjev dostavi Odboru direktora koji je dužan da sazove skupštinu u roku od 30 dana i sa tim upozna akcionare objavljivanjem odgovarajućeg obavještenja najmanje 30 dana prije dana održavanja skupštine dva puta, u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju i na svojoj internet stranici. U slučaju da Odbor direktora odbije takav zahtjev ili po njemu ne postupi u propisanom roku, akcionar ima pravo da se obrati nadležnom sudu sa zahtjevom za sazivanje Skupštine. Odluku suda o sazivanju skupštine akcionara sprovodi Odbor direktora. Tek ako odbor direktora ne postupi po nalogu suda, akcionar koji je zahtijevao održavanje Skupštine ima pravo da sam sazove skupštinu,i sve to precizno pise u Zakonu o privrednim društvima a nije ispoštovano u ovom slučaju'', stoji u saopštenju EPCG.

Istakli su da je priprema sjednice odbora direktora EPCG, na kojoj će se razmatrati zahtjev Vlade od 11. januara i donijeti odluka o sazivu skupštine akcionara, u toku, te da će ista biti zakazana u zakonskom roku, tačnije do 10. februara.

''Odbor direktora do sada nije, niti će komentarisati uvredljive kvalifikacije ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića, na račun Odbora i pojadinačnih članova, prije svega cijeneći instituciju koju predstavlja i nadležnost za cjelokupni energetski sistem države'', kazali su iz EPCG.

Ipak, kako kažu, primorani su da se oglase, jer se sada radi o kršenju Zakona, što za posljedicu može imati nanošenje štete kompaniji, dodatne finasijske troškove i otvoranje mnogih pravnih postupaka.

Poručuju da umjesto posjete najboljoj nacionalnoj kompaniji od strane predstavnika Vlade, i upoznavanju sa dosadašnjim radom EPCG, te pripreme u očekivanoj primopredaji funkcija, uslijedile su, na žalost, uvrede, medijski pritisak i postupanje suprotno propisima.

''Članovi Odbora u svojim zaključcima informisaće Vladu da, ukoliko nastavi sa organizovanjem nezakonito zakazane Skupštine akcionara, Odbor neće učestvovati u pripremi niti ovlastiti nadležene u Društvu da učestvuju u organizovanju i održavanju pomenute sjednice, jer očigledno nema zakonskog utemeljenja'', zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније