Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 02. 2021. 17:52 >> 17:51
7

TRI NVO TRAŽE

Dječiji dodatak i za osnovce i srednjoškolce nezaposlenih roditelja

NVO "Euromost", Alternativa i NVO "Gornji Ibar" pozivaju Vladu i Skupštinu Crne Gore, da kroz izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, uvrsti i inicijativa, kojom bi se i svoj djeci koja pohađaju osnovno i srednje obrazovanje dodijelio dječiji dodatak, ako su im roditelji nezaposleni i ne primaju nikakvo socijalno i materijalno obezbjeđenje.

Oni su ocijenili, da je ova inicijativa veoma bitna za djecu Sjevernog regiona, gdje će, prema njihovim analizama, izmjene zakona obuhvatiti oko 70 odsto djece na sjeveru koja žive u jako teškoj situaciji.

"Takavu inicijativu su NVO Euromost, Alternative Crne Gore i NVO "Gornji Ibar", već jednom predali 2016. godine Skupštini Crne Gore, koju je potpisalo i 6.200 građana i koja je usvojena na Skupštinu iste
godine, da bi je nažalost kada je trebala Odluka da se počne sprovediti, tadašnja većina Skupštine stavila van snage", navodi se u saopštenju tri NVO.

Oni podsjećaju da je inicijativu tada podržala čitava opozicija koja sada čini većinu u Skupštini Crne Gore. Zato, kako su kazali, sada od istih očekujuo, da je uvrste u novi predlog uvođenja dječijeg dodatka, a kroz izmjenu i dopunu zakona o socijalnoj zaštiti.

Oni su pozvali sve poslanike u Skupštini Crne Gore da zaštite naujgroženiju kategoriju društva i pokažu solidarnost i humanost prema njima, imajući u vidu da je inicijativu tada potpisalo šest hiljada građana sa sjevera, sa čime će olakšati školovanje djece i roditeljima koji ne rade.

"Položaj majke i djeteta u Crnoj Gori je ugrožen i ovo je jedan od zakona koji bi trebalo da pozicionira porodicu tamo gdje joj je mjesto", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније