Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 02. 2021. 15:02   >>  17:46 7

21 MILION DOLARA

Vlada kupuje dva aviona za "To Montenegro"

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju za kupovinu dva aviona Embraer 195 za potrebe kompanije To Montenegro, čime je, kako su saopštili, ostvarila uštedu od preko 43 miliona američkih dolara i načinila veliki korak ka uspostavljanju letova nacionalnog avio-prevoznika. Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da je napravljen veliki korak ka ponovnom uspostavljanju letova nacionalne aviokompanije.

Iz Ministarstva finansija su rekli da je Montenegro Airlines (MA), kompanija koju su prethodna vlast i loša politika upravljanja dovele u izuzetno nepovoljnu finansijsku situaciju, potpisao još u julu 2007. godine ugovor o zakupu dva vazduhoplova sa kompanijom GE Capital Aviation Services (GECAS).

“Period zakupa utvrđen tim ugovorom o operativnom lizingu je osam godina, a ukupna preostala dugovanja po važećem zakupu iznose preko 39 miliona američkih dolara”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da, imajući u vidu da je Vlada osnivač i vlasnik MA, sav teret prijevremenog raskida ugovora sa naše strane morao bi biti isplaćen od novca građana iz državnog budžeta.

“U tom slučaju, troškovi bi iznosili preko 43 miliona dolara, od čega bi preko 39 miliona moralo biti opredijeljeno za izmirivanje preostalih obaveza iz važećeg ugovora, dok bi advokatski i sudski troškovi dodatno uvećali iznos. Osim toga, država bi izgubila i sva prava na dva vazduhoplova koja su predmet ovog ugovora o zakupu”, rekli su iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva su kazali da je, mukotrpnim i direktnim pregovorima, koji su se svakodnevno realizovali tokom prethodnih mjesec, taj scenario izbjegnut i budžetska sredstva su sačuvana.

“Postignut je dogovor da, umjesto izmirivanja preostalih obaveza i plaćanja penala zbog prijevremenog raskida ugovora, država od GECAS-a otkupi dva predmetna vazduhoplova po ukupnoj cijeni od 21,78 milion dolara. Na taj način ostvarena je ušteda od preko 43 miliona dolara”, precizirali su iz Ministarstva.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, kazao je da je danas postignut ogroman napredak.

“Umjesto da država plati preko 43 miliona dolara zbog raskida važećeg ugovora o zakupu dva vazduhoplova između MA i GECAS-a, uz to gubeći sva prava raspolaganja tim vazduhoplovima, danas smo donijeli odluku da ih otkupimo za nešto preko 21 milion dolara. To znači da će oni trajno biti u vlasništvu države”, naveo je Spajić.

U saopštenju se dodaje da je Vlada još jednom dokazala da vodi računa o svakom euru koji se potroši iz državnog budžeta i da uvijek teži postizanju održivih i konačnih rješenja.

“Naš cilj je da svaki problem sa kojim se suočimo trajno riješimo, na način koji će našim građanima i našoj državi osigurati prosperitet. Kupovinom ova dva vazduhoplova bićemo korak bliže ostvarenju našeg cilja, a to je da To Montenegro postane operativan i da se letovi ponovo uspostave do 1. juna”, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније