Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 03. 2021. 18:00 >> 18:11

AmCham MONTENEGRO

Poreska politika mora biti transparenta i predvidljiva

Poreska politika mora biti transparenta i predvidljiva a njene izmjene koje treba da otpočnu sa primjenom od sredine fiskalne godine, i to bez najave i konsultacija, imaju izuzetno negativan uticaj na poslovni ambijent, saopšteno je iz Američke privredne komore (AmCham Montenegro).

Iz te ogranizacije saopštili su da su se povodom Nacrta budžeta za 2021. obratili premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću sa namjerom, kako su kazali, da još jednom ukažu na važnost i predvidljive poreske politike i iniciraju sastanak na kome bi još jednom prodiskutovali ključne preporuke iz AmCham Izvještaja o poslovnom ambijentu za period 2019-2020, a za koje cijenimo da su od presudnog značaja za zadržavanje postojećih i privlačenje novih investitora u Crnu Goru.

"Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) ulaže značajne napore kako bi se ostvarila blagovremena i kontinuirana komunikacija između Vlade Crne Gore i privatnog sektora, u vezi sa svim pitanjima od značaja za poslovni ambijent u Crnoj Gori. U prilog tome govori i nedavno organizovani događaj „Otvoreno sa premijerom“ na kome je glavni gost bio predsjednik Vlade, a na kome smo predstavili AmCham Izvještaj o poslovnom ambijentu za 2019-2020 godinu. U sklopu dijaloga koji smo održali ovom prilikom predsjednik Vlade je podržao značaj pravovremene uključenosti poslovne zajednice u donošenje nove i/ili izmjene postojeće regulative od značaja za poslovni ambijent", navodi se u saopštenju.

Istakli su da je neophodan siguran, transparentan i predvidljiv poslovni ambijent kako bi se postojeći renomirani investitori zadržali ali i privukli novi.

"Čak 61 odsto kompanija članica je u našem Izvještaju ocijenilo transparentnost procesa donošenja odluka u poreskoj oblasti kao lošu ili veoma lošu. Zbog toga smo ukazali na potrebu unapređenja komunikacije u vezi poreske politike, a sve u cilju postizanja predvidljivosti kao važnog faktora poslovanja", navodi se u saopštenju.

Česte izmjene sistema oporezivanja, kako dodaju, i poreskih stopa unose nesigurnost, nepredvidivost i dodatne troškove, te destimulišu aktuelne i potencijalne investitore da ulažu u Crnu Goru.

"Zato, izmjene poreske politike koje treba da otpočnu sa primjenom od sredine fiskalne godine, i to bez najave i konsultacija, imaju izuzetno negativan uticaj na poslovni ambijent, budući da su sve kompanije već odavno usvojile svoje planove poslovanja za ovu godinu. Naročito treba imati u vidu da se ove izmjene dešavaju u godini trajanja pandemije COVID-19 u kojoj kompanije ostvaruju značajan pad prihoda od poslovanja, te su primorane na racionalizaciju svih troškova, što u krajnjem ishodu utiče na smanjenje nivoa ukupne potrošnje", dodaje se.

Bilo koja mjera koja dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga, te smanjenja kupovne moći stanovništva, kakva je povećanje akciza, neminovno dovodi do dodatnog pada potrošnje i povećanja sive ekonomije, te samim tim smanjenja poreskog obuhvata, i u krajnjem budžetskih prihoda, ocjenjuju oni.

"Dakle, na taj način se ne povećavaju budžetski prihodi, o čemu postoje i primjeri iz nedavne prošlosti iz naše zemlje kada su slične mjere donošene, ali i korigovane nakon određenog vremenskog perioda- ocjenjuju iz Američke privredne komore."

Navode i da način donošenja novih politika u oblasti poreza predviđenih Nacrtom bužeta nije u skladu sa osnovnim načelima predvidljivosti i planiranja poslovanja koje AmCham Montenegro zagovara, a za koje su, ističu, dobili podršku predsjednika Vlade i ministra finansija i socijalnog staranja.

"Smatramo da ministarstvo nadležno za oblast poreske politike ne treba da nastavi sa lošom praksom donošenja politika bez uključenosti biznis zajednice koje na nju utiču, a posredno i na sve crnogorske građane. Pravovremeno uključivanje i konsultovanje biznis zajednice prilikom izmjena poreske politike dovelo bi do toga da predviđene mjere budu primjenljivije u praksi, pa bi i pozitivni efekti na budžet Crne Gore bili izvjesniji", zaključuje se.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније